Капетан Драган тражи од Вучића да покрене његов случај

Срна
Капетан Драган тражи од Вучића да покрене његов случај

Београд - Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, упутио је молбу предсједнику Србије Александру Вучићу да током предстојеће посјете Хрватској покрене његово питање у вези са суђењем пред хрватским судом.Вучићу се уочи посјете Хрватској у име Васиљковића обратио његов правни заступник адвокат Горан Цветић, са молбом да ово питање покрене у разговорима са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

Цветић тврди да је, према документацији коју доставља у прилогу, Хрватска поступила супротно гаранцијама које је дала Аустралији да ће се Васиљковићу судити за три, а не за пет кривичних дјела, пренијели су београдски медији.


Цветић у писму наводи да је Хрватска свој захтјев за екстрадицију Аустралији базирала на рјешењу о спровођену истраге Жупанијског суда у Шибенику из кога се, како каже, види да је захтјев поднесен у вези са суђењем у Хрватској за три кривична дјела.

Правни заступник наводи да је изручење Васиљковића Хрватској услиједило 2015. године под тим гаранцијама.

Он тврди да је дошло до прекорачења, јер је оптужница против Васиљковића у Хрватској подигнута за пет "наводно почињених дјела, а не за три како је то Аустралији гарантовала Хрватска".

Адвокат у писму наводи да је ово довело до неосноване оптужнице против Васиљковића, као и до неосноване пресуде којом је осуђен за четири кривична дјела, од којих најтеже није ни било обухваћено гаранцијом Хрватске Аустралији.

Цветић тврди да Васиљковић и његова одбрана за ово нису сазнали раније, јер нису могли да имају увид у коресподенцију између аустралијског Високог суда и Хрватске.

Васиљковић је осуђен у септембру прошле године пред сплитским Жупанијским судом на казну затвора од 15 година.

Он је проглашен кривим за двије тачке оптужнице - злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

У завршним ријечима капетан Драган је одбацио било какву кривицу за оно што му се ставља на терет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана