Kafa vratila Nikolićev avion

B92
Kafa vratila Nikolićev avion

Beograd - U avionu falkon kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić putovao slučajno je aktiviran prekidač za slučaj nužde nakon što je prosuta kafa po kontrolnoj tabli.

 

Pri poniranju se ugasio i motor broj 3, koji je ponovo upaljen poslije nekoliko minuta, navedeno je u dokumentaciji koju je objavilo Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture.

U izjavama pilota i kopilota navedeno je da je prosuta mala količina kafe u zoni kvadranta slota usled turbulencije, a zatim je kopilot počeo salvetom da briše dio posut kafom i tom prilikom slučajno aktivirao prekidač za slučaj nužde.

Avion je tada počeo da gubi visinu, ali je brzo uspostavljena kontrola nad letjelicom, navode pilot i kopilot u izjavama.

Zbog ovog događaja kopilot je suspendovan s dužnosti.

Avion falkon kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić išao u posjetu Vatikanu poslat je na dodatnu provjeru u bazni servis u Bazel, navodi se u dokumentaciji.

Istog dana poslije povratka, kako se dodaje, avion je pregledan, a za naredni dan je planiran i probni let. Međutim, probni let nije obavljen, jer pumpa za gorivo nije imala odgovarajući pritisak. Tada je, u konsultaciji s Direktoratom civilnog vazduhoplovstva, odlučeno je da avion bude poslat u Bazel.

Ministarstvo saopštava da je riječ o djelu dokumentacije u vezi sa ovim slučajem i da će kompletan izvještaj biti objavljen najverovatnije sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana