Jutarnji: Srbiji preti ukidanje liberalizacije viza Dačić odgovorio

Jutarnji: Srbiji preti ukidanje liberalizacije viza Dačić odgovorio 18.06.2018 19:31 | Tanjug

Zagreb/Brisel - Zagrebački Jutarnji list tvrdi da je Srbiji ugrožena vizna liberalizacija zbog ukidanja viza trećim državama, jer time otežava borbu protiv ilegalnih migracija u regionu Zapadnog Balkana i EU, a šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je vizna politika sa EU usaglašena, ali i da Srbija ima svoje interese, te da Srbija još nije članica EU.

Pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, hrvatski dnevnik tvrdi da je EU zabrinuta jer Srbija iz političkih razloga ukida vize trećim zemljama, a posebno navodno pominje Iran, čiji državljani, nakon ukidanja viza, dolaze u Srbiju kao turisti, a potom se kreću preko BiH prema zemljama EU.

"Ovakvo ponašanje Srbije je neprimereno i opasno. Oni time mogu ugroziti i viznu liberalizaciju koja postoji za njihove građane i mi ćemo pomno pratiti kako će se stvari odvijati. Osim za Iran postoje nagađanja da bi Beograd mogao uskoro ukinuti vize i za neke druge države i tako Beograd postati vrata za njih na putu prema EU, rekao je navodno jedan diplomata EU za Jutarnji.

Isti izvori kažu da takvo ukidanje viza može biti die kampanje Srbije da nagradi države koje nisu priznale kosovsku nezavisnost.

Potpredsejdnik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Dačić, pak, poručuje da se Srbija usaglašava sa viznom politikom EU, ali dodaje i da "Srbija ima svoje interese, jer još nismo članica EU".

" U svakom slučaju vodićemo računa da sprečimo svaku zloupotrebu, kao što smo i do sada radili. Analiziraćemo svaku situaciju i ako ima potrebe i u slučaju da se povećava broj migranata, uvešćemo ponovo vize za neke zemlje. Ali, to je pomalo licemerno, jer nama migranti dolaze iz EU, iz Grčke i Bugarske, sad samo fali da nam EU drži lekcije o migrantima. Nek oni reše to pitanje. Lako ćemo mi za vize", rekao je Dačić za Blic.

.Dačić je zapitao odakle je došlo više od milion migranata koji su u prošle tri godine ušli u Srbiju.

"Naravno, iz EU. Ne smeta njima ukidanje viza, nego što sve više zemalja povlači priznanje Kosova. Budite pošteni, pa to priznajte", poručio je Dačić.

Jutarnji konstatuje da, iako do sada EU službeno nije reagovao zbog ovakvog ponašanja Srbije, očekuje se da bi slijedeće sedmice, na sastanku Savjeta za opšte poslove EU, u zaključcima za proširenje i Zapadni Balkan, Srbiji mogla biti upućena kritika i izražavanje zabrinutosti Unije.

U nacrtu tih zaključaka u koje je Jutarnji, kako se navodi, imao uvid piše da "Savjet poziva Srbiju da se suzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, oko čega je nedavna praksa, kao što je sklapanje sporazuma o viznoj liberalizaciji s određenim trećim državama, izazvalo zabrinutost".

Evropska unija, tvrdi Jutarnji, nije niti do sada bila generalno srećna što se Srbija u spoljnoj politici uopšte ne približava stavovima EU, kao što bi se inače očekivalo od države sa statusom kandidata koja pregovara o članstvu.

EU je, navodi se, tolerisao takvo ponašanje Srbije, pogotovo oko odnosa s Rusijom.

Srbija, piše list, nastavlja politiku "i EU i Rusija" iako, kako primjećuju briselske diplomate, to uglavnom znači da je Srbija na strani Rusije, ne podržava niti jedan zajednički stav EU prema Rusiji, pa ni sankcije, dok pregovara o članstvu u EU.

"Ali u spoljnoj politici Srbije za EU sve problematičnija postaje i podrška koju Beograd pruža raznim trećim državama, uključujući i onima koje imaju ozbiljnih problema s kršenjem ljudskih prava, u telima UN i drugim gdje ona ne slijedi politiku EU", navodi dalje Jutarnji.

List piše da će u zaključcima sa narednog ministarskog sastanka EU biti navodno ponovljen poziv Srbiji da se "progresivno svrsta sa zajedničkom EU sppoljnom i bezbjednosnom politikom, u skladu s pregovaračkim okvirom, i preokrene trenutni trend koji je u padu pod hitno".

Navodi se i da druge države regiona Zapadnog Balkana, pogotovo Makedonija, Crna Gora i Albanija, nisu srećne ponašanjem EU koja stalno poziva da se države regiona priklone spoljnoj politici EU, ali ne nagrađuje one koje to čine dok s druge strane najviše pomaže Srbiji koja to ne čini.

"EU će pozvati Srbijiu kao i druge države Zapadnog Balkana da nastave regionalnu saradnju i gradnju dobrosjusedskih odnosa. U slučaju Srbije to se najviše odnosi na normalizaciju odnosa s Kosovom što je i glavni uslov za napredak u pregovorima o članstvu u EU. Od Srbije će se tražiti i hitne mjere kako bi se popravilo stanje medija. Iako Srbija napreduje u pristupnim pregovorima, postoji zabrinutost EU oko nekih ključnih pitanja oko kojih u Srbiji nema napretka", tvrdi Jutarnji.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica