Јовановић: Покушај стављања Београда пред свршен чин

Срна
Јовановић: Покушај стављања Београда пред свршен чин

Београд - Бивши шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић изјавио је, поводом скандала на церемонији обиљежавања окончања Првог свјетског рата у Паризу, да се тамо десила диверзија која није једина када је ријеч о Србији.

Он је указао да је Косово у вријеме Првог свјетског рата постојало као географски појам једино у оквиру српске државе и није било никаквог основа да се предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи појави на трибини у Паризу 11. новембра, наводећи да сумња да је то “подмукли покушај” да се Србија стави пред свршен чин.


“Сумњам да је то покушај да се Србији измакне тепих испод ногу тиме што би се направио један, макар на силу, сусрет Тачија и /предсједника Русије/ Владимира Путина, што је и остварено. Не верујем да је било разговора, али тај први чин је за њих велики јер се психолошки може проносити светом и приказивати другим земљама које још нису признале Косово да не оклевају. У питању је диверзија која није једина када смо ми у питању”, рекао је Јовановић за “Спутњик”.

Он је додао да цијела ствар у вези са распоредом сједења на обиљежавању 100 година од завршетка Првог свјетског рата најмање има везе са протоколом, да је ту протокол најневажнији и да нема тог протокола који није повезан са политиком дотичне земље.

Јовановић је навео да је истицање заставе самопроглашеног Косова у катедрали Нотр Дам било упозорење да се може догодити нешто још горе и нагласио да је можда то био тренутак да се Србија под изговором “дипломатске болести”, под видом прехладе или нечег другог, уздржи од доласка тамо, без икаквог напада на Французе.

“То би било довољно да они разумеју да не могу да се играју тек тако са нама, да и даље имамо кичму, понос и достојанство, те да нисмо спремни да будемо јавно понижавани. Тешко је на то се одлучити, јер време је било прекратко, а, са друге стране, постојала је нада да је тај инцидент споредан”, рекао је Јовановић.

На церемонији у Паризу премијер самопроглашеног Косова Хашим Тачи нашао се у другом реду, одмах иза највећих свјетских лидера, док је Александар Вучић, предсједник Србије - земље која је у Првом свјетском рату поднијела велику жртву и дала двије трећине становништва за слободу, био скрајнут.

Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолини извинио се јуче српском народу и предсједнику Србије Александру Вучићу због протокола и распореда сједења на свечаности у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана