Јосиповић лежерније дочекивао Тадића... Шта се десило?

Глас Српске
Јосиповић лежерније дочекивао Тадића... Шта се десило?

Загреб - Бивши предсjедник Хрватске Иво Јосиповић дочекивао је бившег предсjедника Србије Бориса Тадића у лежернијој атмосфери, навео је на Твитеру професор Дејан Јовић.

Како је навео, тада је преко 200 људи позвано на скуп на којем су били обојица, док ће током посjете предсjедника Србије Александра Вучића Хрватској на загребачким улицама бити "стерилна зона”.

"Иво Јосиповић је Бориса Тадића дочекивао у далеко лежернијој атмосфери. Преко 200 људи је позвано у МУО (неки сасвим критични према обојици), гдjе су сви имали директан приступ двојици предсjедника. Сад "стерилна зона" и на улицама. Шта се десило у међувремену, на обије стране”, навео је професор међународних односа на Факултету политичких наука у Загребу.

Вучић ће у Хрватској бити у понедјељак и уторак, 12. и 13. фебруара на позив хрватске предсједнице Колинде Грабар Китаровић.

Министраство унутрашњих послова Хрватске обавестио је грађане да постоји могућност да саобраћај буде отежан током посјете предсједника Србије Александра Вучића.

Хрватски МУП је прецизирао да се то посебно односи на зоне гдје ће бити званични састанци током посјете, а у којима ће се спроводити посебне мјере безбједности. Осим тога, они су истакли да ће током посјете бити успостављена посебна регулација саобраћаја на подручју Загреба и Велике Горице због чега постоји могућност да ће саобраћај бити отежан у појединим крајевима.

Подсећамо, изјава министра одбране Србије Александра Вулина да ће предсједника Александра Вучића у Хрватској "дочекати усташе" изазвала је реакције тамошњих политичара.

Тако је предсједник Клуба ХДЗ-а Бранко Бачић рекао је да би се "Вучић требало да се огласио о митоманским изјавама својих министара Дачића и Вулина".

Вулин се након тога опет огласио рекавши да ће се извинити ако том посјете Вучића види транспарент "ми нисмо усташе".

Осим тога, према писању Хине, осјетљива отворена питања из времена распада бивше Југославије и рата током деведесетих доминираће разговорима Вучића и Грабар Китаровић која ће му бити домаћин током дводневне посјете Хрватској.

Да би са Вучићем требало да разговара и о ратној одштети изјавио је у четвртак хрватски премијер Андреј Пленковић, а Вучићево извињење уочи доласка у Загреб затражио је потпредсједник његове владе и министар одбране Дамир Крстичевић.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је да постоји "ужасна атмосфера", а да је Вучић крив због једне реченице, тј. због тога што је рекао да не би савјетовао да се разговара о ратној одштети.

"Неће човек да да да неко понижава Србију. Због једне реченице они га проглашавају четником, иако никада није био никакав четник, проглашавају га злочинцем, човек није починио никакав злочин", навео је Стефановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана