Još jedna grobnica u Batajnici?

Tanjug
Još jedna grobnica u Batajnici?

Beograd - Tužilaštvo za ratne zločine Srbije naložilo nova ispitivanja na lokalitetu u Batajnici gdje je ranije nađena masovna grobnica kosovskih Albanaca.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije donijelo je danas naredbu da se izvrše nova ispitivanja na lokalitetu u Batajnici u blizini masovne grobnice u kojoj su ranije nađena grupno sahranjena tijela oko 900 kosovskih Albanaca.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević precizirao je u izjavi za Tanjug da se naredbom o uviđaju nalaže pretraga rejona na prostoru Strelište, na kome su iskopavani posmrtni ostaci 2001. i 2002. godine.

"Reč o lokaciji gde je u vreme ovih iskopavanja bio šator za obdukciju neposredno uz lokaciju masovne grobnice gde je pronađeno 900 kosovskih Albanaca", rekao je Vukčević.

Tužilaštvo je došlo do nekih podataka da bi na tom mjestu mogla da se nalazi još jedna masovna grobnica, pa je odlučilo da počnu nova iskopavanja.

U Srbiji je do sada, prema podacima Fonda za humanitarno pravo, ekshumirano skoro 900 tijela kosovskih Albanaca, tokom rata nestalih na teritoriji pod kontrolom srpskih snaga.

Do 2002. godine, oko 744 tijela je nađeno u masovnoj grobnici na poligonu Ministarstva unutrašnjih poslova u Batajnici, 70 u Petrovom Selu i 84 u jezeru Perućac.

Oko 45 tijela, za koja se pretpostavlja da su kosovski Albanci ekshumirano je u kamenolomu Rudnica kod Raške.

Haški Tribunal je krajem januara ove godine pravosnažno osudio penzionisanog generala MUP-a Srbije Vlastimira Đorđevića na 18 godina zatvora zbog progona i drugih zločina nad Albancima na Kosovu 1999.

Presudom je utvrđeno da je Đorđević odgovoran za protjerivanje stotina hiljada kosovskih Albanaca, i za ubistvo i premeštanje tijela najmanje 724 albanska civila u masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu kod Kladova i kod jezera Perućac u okolini Bajine Bašte. Za zločine nad Albancima 1999. godine Tribunal je na višegodišnje kazne zatvora osudio tadašnjeg potpredsjednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića, vojne i policijske generale Nebojšu Pavkovića, Vladimira Lazarevića, Dragoljuba Ojdanića i Sretena Lukića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana