Јеремић између надмудривања Русије и САД

Агенције
Јеремић између надмудривања Русије и САД

ЊУЈОРК - Бивши шеф српске дипломатије једини је од кандидата из источне Европе који су остали у ужем кругу у избору за генералног секретара УН, а цијели избор сада се види као дипломатско надмудривање Русије и Америке.

Чланице Савјета безбједности УН требале су јуче у трећем кругу гласања дати своје мишљење о кандидатима, а након прошлог круга Јеремић се нашао на другом мјесту, иза Португалца Антонија Гутереша, и тако ушао у ред озбиљних фаворита.

Многи нису очекивали да ће Јеремић стићи тако далеко у гласању за новог генералног секретара УН јер као бивши министар спољних послова Србије није стекао баш пуно симпатија у "западним центрима моћи", прије свега због своје прилично оштре дипломатске борбе против независности Косова, оцјењује Дојче веле. Додатна отежавајућа околност за његов избор је и наводна подршка Русије.

Проблем за Јеремића је жеља појединих утицајних земаља да се на том положају овог пута нађе жена, а те услове из источне Европе испуњава једино кандидат Бугарске Ирина Бокова.

Спољнополитички коментатор Бошко Јакшић каже да је чињеница да је Јеремић стигао до овог круга гласања велико признање његовом дипломатском раду, укључујући ту и предсједавање Генералној скупштини УН.

Према његовим ријечима, ако се ипак има на уму да постоји јасно изражена жеља да кандидат буде из источне Европе, а и да буде жена, његово мишљење је да ово представља максимум за Јеремића.

- Ипак, чињеница да је он овако далеко догурао могла би значити да је изгладио односе са западним земљама, а онда би му врата у великој мери била отворена - сматра Јакшић.

Као неко ко је активно лобирао против независности Косова, Јеремић је у трку за генералног секретара УН кренуо са великим отпором САД. Јавност у Србији била је прилично изненађења сазнањем да Русија заправо подржава бугарског кандидата Ирину Бокову, а не Србију и Јеремића. То је било изненађење и због чињеница да је Русија својевремено Бугарску оптужила за пропаст гасовода "Јужни ток".

Процедура

Послије трећег гласања требало би да буде познато ко су фаворити за ту функцију, ко ће де факто испасти из трке, али и како ће се пласирати српски кандидат Вук Јеремић.

Никола Јовановић из Центра за међународну сарадњу и одрживи развој објаснио је да је јучерашњим гласањем завршена важна фаза, чији је циљ било формирање ранг-листе кандидата према степену, броју и јачини подршке коју уживају у Савјету безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана