Izveštaj UN o Kosovu: Ubistvo Ivanovića – šok i gnjev

Agencija
Izveštaj UN o Kosovu: Ubistvo Ivanovića – šok i gnjev

Njujork - Generalni sekretar UN Antonio Guteres ocijenio je u redovnom izvještaju SB o situaciji na Kosovu da su vlasti u Prištini nazadovale u ključnim oblastima.

On je kao jedan od najvažnijih događaju u 2018. naveo ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Guteres je izrazio nezadovoljstvo napretkom u procesima vezanim za osnivanje Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), navodeći da je to pokazatelj iskrene namjere Kosova da unapredi vladavinu prava.

U izvještaju o situaciji na Kosovu, koji obuhvata period od 16. oktobra 2017. do 16. januara 2018, navodi se da nedavni pokušaji poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu podrivaju kredibilitet kosovskog parlamenta.

Generalni sekretar UN pozvao je političke lidere na Kosovu da pokažu punu posvećenost vladavini prava.

Guteres je naveo da je ubistvo Olivera Ivanovića izazvalo "šok i gnjev" na Kosovu i širem regionu i dodao da je brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi od ključne važnosti za održavanje "zamaha" ka trajnom miru na Kosovu.

"Pozdravljam uzdržanost političkih lidera poslije ovog kukavičkog zločina, ako i odlučnost Beograda i Prištine da sarađuju i spreče potpirivanje političkih tenzija", navodi se u izvještaju generalnog sekretara UN, koji će se 17. februara naći pred Savjetom bezbjednosti.

U izvještaju se dodaje da UN nastavljaju da podržavaju napore Evropske unije za unapređenje mira, napretka i stabilnosti na Kosovu i pozivaju se politički lideri u Beogradu i Prištini da nastave sprovode dogovora postignute tokom dijaloga u Briselu.

Guteres je konstatovao da u periodu koji pokriva izveštaj nije bilo napretka u uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Generalni sekretar UN naveo je da se tokom 2017. na Kosovo dobrovoljno vratilo 498 ljudi, dodajući da je to najniži broj od 2000. godine.

Sjednica Savjeta bezbjednosti o situaciji na Kosovu zakazana je za 7. februar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana