Изабрана косовска влада са три српска министра

Танјуг
Изабрана косовска влада са три српска министра

Приштина - Приштина је добила нову владу са премијером Рамушем Харадинајем на челу, у којој Срби имају три министра, једног потпредсjедника и шест државних секретара.

Харадинајева влада је изгласана без експозеа премијера, који је представљајући свој кабинет рекао да дијалог са Београдом нема алтернативу и да је спреман на разговор са свима.

"Косову је отежан пут ка ЕУ, то ћемо промjенити. Ми ћемо разговарати са свима. Немамо алтернативу дијалогу са Србијом", рекао је он.

Харадинај, који је лидер Алијансе за будућност Косова, која је дио велике тзв. "ратне" коалиције ПАН, посланицима се у једном тренутку обратио на српском језику рекавши да су Албанци увијек поштовали друге народе, те да ће то чинити и он као будући премијер.

Поручио је и да ће радити на јачању повјерења са Србима, ради заједничког живота.

Оцијенио је да је Косово у тешкој економској ситуацији, ослабљено неповерењем грађана у институције.

Косовска влада изгласана је простом већином (61) од од укупно 120 посланика, пошто је посланик Иницијативе Зафир Бериша одржао обећање и уздржао се од гласања. Иначе, парламентарна већина има 62 посланика.

Гласање су бојкотовали посланици Демократског савеза Косова и покрета Самоопредјељење, који су напустили седницу незадовољни што се на гласање прешло без расправе о програму владе.

Нова влада има 21 министарство.

Харадинај је успио да сакупи већину за формирање владе три мјесеца од одржавања ванредних парламентарних избора, захваљујући подршци Српске листе.

Опозиција се жестоко противи овако тијесној парламентарној већини и влади која је формирана захваљујући Српској листи, јер сматрају да ће њене одлуке зависити од Београда.

Харадинај, међутим, тврди да Српска листа није имала додатних захтјева за подршку влади. У првој изјави новинарима након избора, Харадинај је у косовском парламенту, упитан да ли су Срби имали додатне захтјеве за подршку владе, рекао да их он није видио.

Београдски медији су раније писали да ће подршка Српске листе Харадинајевој влади, осим три министарства, бити условљена још неким захтјевима, прије свега хитним формирањем Заједнице српских општина и рјешавањем питања заштите имовине, као и питање повратка избјеглих.

Косовски аналитичари не предвиђају дуг вијек новоизабраној влади због тесне већине, али и јаке опозиције.

Иначе, Харадинају је ово други мандат на премијерској позицији.

Прије 12 година био је у коалицији са тадашњим косовским предсједником Ибрахимом Руговом.

Сједница парламента је била заказана за 16 сати, али је гласање одржано четири сата касније, јер се чекао долазак посланика Српске листе из Београда.

Они су се претходно у Београду састали са директором владине Канцелације за Косово и Метохију Марком Ђурићем, који им је дао подршку за улазак у Харадинајеву владу.

Предсједник Србије Александар Вучић је изјавио да косовски Срби могу сами да одлуче о томе да ли ће подржати Харадинајеву владу, али да без обзира на њихову одлуку, однос државе Србије према Харадинају остаје исти: "Остаје на снази наша јасна, недвосмислена и снажна оптужница и потерница. Не одустајемо од правде за страдале и убијене", рекао је Вучић.

Нова косовска влада изабрана је упркос инсистирању покрета Самоопредјељење и Демократског савеза Косова да се одмах на почетку сједнице гласа о новој влади, што се међутим није догодио, јер је предсједник Кадри Весељи прогласио паузу од 15 минута, која је трајала готово три сата.

Представници опозиције су негодовали у изјавама медијима, указујући да је очигледно да неприсуство посланика Српске листе значи и немогућност избора владе.

Иначе, на почетку првог дијела сједнице, Харадинај је констатовао да се Косово налази у тешкој ситуацији, са слабом економијом, слабим образовањем и здравством и са високом корупцијом на свим нивоима.

Истакао је да су Косову потребна нова радна мјеста, страни инвеститори, боље здравство.

"Косово је пред старим и новим ризицима, као што је глобални тероризам", поручио је он и обећао да ће "Косово приближити НАТО-у, УН и ЕУ", рекао је Харадинај, пренели су медији.

Оцијенио је да су евроатлантске интграције Косова успорене, али да ће се оне догодити и да ће Приштина бити члан и НАТО, и ЕУ.

Харадинај је изразио спремност за разговор са свима у региону, а што се тиче дијалога са Београдом, рекао је да он - нема алтернативе.

Најавио је и да ће се отворити и унутрашњи дијалог како би се разумјело шта брине грађане.

На самом почетку обраћања, Харадинај је косовским Србима - на српском језику - поручио да су Албанци увијек желели добро свим народима.

Предизборна велика коалиција, која је још названа и "ратна" или ПАН, на ванредним парламентарним изборима 11. јуна освојила је 39 мандата, што је било недовољно за формирање владе.

Након готово тромесјечних разговора и преговора, њима се ових дана придружила Алијанса за ново Косово Беџета Пацолија.

Касније је постигнут и договор о подршци са Српском листом, а одлука о томе је саопштена, након њиховог разговора са урићем у Београду.

Српска листа у новој влади има три ресора - за повратак и заједнице, за локалну самоуправу и за пољопривреду и рурални развој, као и шест помоћника министара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана