Иза убиства Ћурувије стоји тадашња власт

Агенције
Иза убиства Ћурувије стоји тадашња власт

Београд - Иза убиства новинара Славка Ћурувије стоји тадашња власт, рекао је јуче замјеник тужиоца Миленко Мандић на почетку излагања завршне ријечи Тужилаштва на суђењу у овом случају.

Доказни поступак на суђењу четворици некадашњих припадника Државне безбједности (ДБ) оптужених за убиство новинара Ћурувије 11. априла 1999. године, окончан је у Специјалном суду.

Након тога је започело излагање завршне ријечи Тужилаштва за организовани криминал. Говорећи да је у питању политичко убиство, тужилац није предложио казне за оптужене због истека времена за ово суђење, већ ће учинити у наставку суђења, које је заказано за 24. јануар.

За убиство Ћурувије оптужени су некадашњи шеф ДБ-а Радомир Марковић, тадашњи шеф београдског центра ДБ-а Милан Радоњић и припадник тога центра Ратко Ромић, као и Мирослав Курак коме се због бјекства суди у одсуству.

Замјеник тужиоца је током детаљног излагања завршне ријечи, оцијенио да је убиству Ћурувије претходио његов сукоб са тадашњим предсједником СРЈ Слободаном Милошевићем и његовом супругом Мирјаном Марковић.

Мандић је навео да је тадашња власт у Ћурувији видјела опасност за останак на челу државе, како због његових медијских иступа, тако и због политичког дјеловања.

Они су преко медија стварали амбијент да се Ћурувија представи као издајник који изазива и позива на бомбардовање Србије, оцијенио је замјеник тужиоца.

Што се тиче кривице оптужених у овом случају, Мандић је оцијенио да је доказана њихова, те да су поступали као организована криминална група, која је осим Ћурувије намјеравала да убије и друге противнике тадашњој власти.

Иако су се оптужени бранили да је Ћурувију Државна безбједност пратила да би документовала његове контакте, тужилац је устврдио да је то чињено да би га убили.

Пред почетак завршне ријечи, предсједница судског вијећа судија Снежана Јовановић позвала је тужилаштво и одбрану да се изјасне да ли сумњају у непристрасност судског вијећа.

Обје стране су се на то питање изјасниле да нема сумње у пристрасност, те да би у супротном тражили изузеће вијећа.

Након што у јануару тужилаштво заврши излагање завршне ријечи, услиједиће завршне ријечи одбране, односно бранилаца и окривљених, послије чега ће суд заказати објављивање првостепене пресуде.

Током вишегодишењег доказног поступка у овом процесу испитано је више од 100 свједока. Радомир Марковић у затвору служи казну од 40 година затвора, а Мирослав Курак је у бјекству и за њим је расписана међународна потјерница.

Милан Радоњић и Ратко Ромић су од јула 2017. године у кућном притвору уз електронски надзор, након што су претходне три и по године провели у притвору Окружног затвора у Београду.

Радоњић и Марковић се терете за подстекавање на тешко убиство, а Ромић и Курак за тешко убиство у саизвршилаштву.

Према оптужници, Ћурувију је 11. априла 1999. године убио Мирослав Курак, а саучесник му је био Ратко Ромић, који је дршком пиштоља ударио у главу Ћурувијину пријатељицу Бранку Прпу. Ћурувија је убијен у дворишту испред улаза у зграду, гдје су се налазиле просторије маркетинг службе “Дневног телеграфа”.  

Улемек

Некадашњи командант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек је кључни свједок у овом поступку, јер је након његовог свједочења у Тужилаштву за организовани криминал, у јануару 2013. године покренута званична истрага, када су ухапшени Радоњић и Ромић. Улемек међутим није желио да свједочи пред судом, а као разлог је навео страх за своју безбједност и безбједност своје породице. Он у најчуванијем затвору у земљи званом “Алкатраз” служи казну од 40 година затвора на коју је осуђен због учешћа у убиству премијера Зорана Ђинђића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана