Ivica Dačić: Tramp da kaže šta ima, nećemo da slušamo Jija

Agencije
Ivica Dačić: Tramp da kaže šta ima, nećemo da slušamo Jija

Beograd - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da Srbija želi nova prijateljstva i dobre odnose sa SAD, ali da neće zapostaviti stare prijatelje.

Komentarišući najave Ministarstva spoljnih poslova SAD da će Ministarstvo odbrane sa Stejt departmentom sljedeće godine sačiniti izvještaj o saradnji zemalja zapadnog Balkana sa SAD, ali i sa Rusijom, on je rekao da "svako treba da radi svoj posao".

- Naš posao je da obezbedimo da Srbija bude jaka, poštovana, da može da se odbrani. Mi smo nezavisna zemlja koja vodi neutralnu politiku odbrane - naglasio je Dačić.

Kada je riječ o SAD, Dačić kaže da bi volio da u Srbiju dođe predsjednik Donald Tramp i da saopšti "sve što ima".

- Nećemo valjda o tome da razgovaramo sa Brajanom Hojtom Jijem. Kada neko razgovara u Moskvi, razgovara sa Vladimirom Putinom, ne razgovara sa šefom neke direkcije u Ministarstvu spoljnih poslova - naglasio je Dačić.

On je dodao da poruke na taj način mogu da se šalju "kvazidržavama" u svijetu.

- Što se tiče Srbije, mi želimo dobre odnose sa SAD, ali za to je potrebno najmanje dvoje - rekao je Dačić.

Dodaje da je Srbija u spoljnoj politici postigla dobre rezultate, da se predsjednik Aleksandar Vučić u posljednjih nekoliko mjeseci susreo sa svim vodećim svjetskim državnicima.

- Srbija je uspela da ide korak dalje u evropskim integracijama. Želimo nova prijateljstva i sa SAD, Britanijom, Francuskom, ali nećemo zapostaviti stare prijatelje - naglasio je on.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD zadužen za Balkan Brajan Hojt Ji rekao je u subotu da SAD od Srbije očekuju da podrži viziju Evropske unije, a ne Rusije.

On je za grčku agenciju ANA-MPA rekao i da Beograd zna značenje njegovih riječi koje je iznio prilikom posjete srpskoj prestonici, te da je o problemu "sjedenja na dvije stolice" informisan i srpski državni vrh, pri čemu je apostrofirao šefa diplomatije Ivicu Dačića.

O izborima

Kada je riječ o parlamentarnim izborima, Ivica Dačić je naveo da bi volio da oni budu održani.

- Ja bih voleo da budu parlamentarni izbori upravo zbog svih ovih koji tako horski govore krijući se jedan iza drugog, a pojedinačno uopšte ne smeju da se pojave. Baš me interesuje kako bi se ponašali kada bi bili parlamentarni izbori - naglasio je Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li sebe vidi kao ministra 2025. godine, Dačić je rekao da ne razmišlja o tome.

- Ja sam 27 godina na političkoj sceni i ne mogu da razmišljam o tako kratkim kategorijama kao što je do 2025. godine - naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana