Ивица Дачић: Трамп да каже шта има, нећемо да слушамо Јија

Агенције
Ивица Дачић: Трамп да каже шта има, нећемо да слушамо Јија

Београд - Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Србија жели нова пријатељства и добре односе са САД, али да неће запоставити старе пријатеље.

Коментаришући најаве Министарства спољних послова САД да ће Министарство одбране са Стејт департментом сљедеће године сачинити извјештај о сарадњи земаља западног Балкана са САД, али и са Русијом, он је рекао да "свако треба да ради свој посао".

- Наш посао је да обезбедимо да Србија буде јака, поштована, да може да се одбрани. Ми смо независна земља која води неутралну политику одбране - нагласио је Дачић.

Када је ријеч о САД, Дачић каже да би волио да у Србију дође предсједник Доналд Трамп и да саопшти "све што има".

- Нећемо ваљда о томе да разговарамо са Брајаном Хојтом Јијем. Када неко разговара у Москви, разговара са Владимиром Путином, не разговара са шефом неке дирекције у Министарству спољних послова - нагласио је Дачић.

Он је додао да поруке на тај начин могу да се шаљу "квазидржавама" у свијету.

- Што се тиче Србије, ми желимо добре односе са САД, али за то је потребно најмање двоје - рекао је Дачић.

Додаје да је Србија у спољној политици постигла добре резултате, да се предсједник Александар Вучић у посљедњих неколико мјесеци сусрео са свим водећим свјетским државницима.

- Србија је успела да иде корак даље у европским интеграцијама. Желимо нова пријатељства и са САД, Британијом, Француском, али нећемо запоставити старе пријатеље - нагласио је он.

Замјеник помоћника државног секретара САД задужен за Балкан Брајан Хојт Ји рекао је у суботу да САД од Србије очекују да подржи визију Европске уније, а не Русије.

Он је за грчку агенцију АНА-МПА рекао и да Београд зна значење његових ријечи које је изнио приликом посјете српској престоници, те да је о проблему "сједења на двије столице" информисан и српски државни врх, при чему је апострофирао шефа дипломатије Ивицу Дачића.

О изборима

Када је ријеч о парламентарним изборима, Ивица Дачић је навео да би волио да они буду одржани.

- Ја бих волео да буду парламентарни избори управо због свих ових који тако хорски говоре кријући се један иза другог, а појединачно уопште не смеју да се појаве. Баш ме интересује како би се понашали када би били парламентарни избори - нагласио је Дачић.

Одговарајући на питање да ли себе види као министра 2025. године, Дачић је рекао да не размишља о томе.

- Ја сам 27 година на политичкој сцени и не могу да размишљам о тако кратким категоријама као што је до 2025. године - навео је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана