Истина о Јасеновцу на Ист Риверу

Истина о Јасеновцу на Ист Риверу 30.12.2017 14:27 | Срна

Београд - Србија припрема велику изложбу о Холокаусту у Јасеновцу која ће 25. јануара бити отворена у сједишту УН на Ист Риверу у Њујорку.

На изложби под називом "Истина о Јасеновцу - право на незаборав" у УН ће први пут бити представљени новооткривени документи о овом логору и жртвама једног од најстрашнијих стратишта током Другог свјетског рата у Независној Држави Хрватској /НДХ/, пишу београдске "Вечерње новости".


Изложбу ће отворити министар иностраних послова Србије Ивица Дачић, који истиче да је изложба фокусирана на истину о геноциду, а не на конфронтацију са Хрватском.

"Биће представљене релевантне историјеске чињенице и изложба је посвећена свим жртвама у Јасеновцу - и Јеврејима и Ромима, а не само страдалим Србима", рекао је Дачић.

У оквиру изложбе у УН биће постављене десетине паноа са текстовима Међународне експертске групе историчара, скулптуре вајара Љубише Манчића и Катарине Трипковић и цртежи сликара Драгана Јеловца, као и аутентични предмети Меморијалног центра "Доња Градина" из Републике Српске и књиге о овој тематици.

Изложбу ће у основи чинити поставка која је прошлог јануара била изложена у Њујорку поводом 75 година од оснивања Јасеновца.

Ту изложбу организовали су Институт за Холокауст из Израела и Институт за Јасеновац из Њујорка уз подршку министарстава спољних послова Србије и Израела, а отворио је режисер Емир Кустурица.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица