Islamskoj državi se pridružilo 800 terorista sa zapadnog Balkana

Srna
Islamskoj državi se pridružilo 800 terorista sa zapadnog Balkana

Beograd - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je danas u Sočiju da se, prema podacima Evropola, 800 terorista sa zapadnog Balkana do sada pridružilo "Islamskoj državi" na Bliskom istoku, a da ih najviše dolazi iz BiH i samoproglašenog Kosova i Metohije.

On je na sastanku zvaničnika za pitanje bezbjednosti u Sočiju upozorio da zapadni Balkan predstavlja prostor značajan za regrutovanje članova i simpatizera "Islamske države" koji se bore u Siriji i Iraku.

Stefanović je istakao da je Srbija unaprijedila borbu protiv terorizma u posljednjih nekoliko godina i djeluje dosljedno i odgovorno u sprovođenju rezolucija UN u vezi sa ovim problemom, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.

"Srbija, kao centralna zemlja Balkana, svesna je svoje pozicije i uloge i nastaviće da gradi kapacitete kako bi osigurala regionalnu bezbednost i efikasnu borbu protiv terorizma, uključujući poboljšanje saradnje i koordinaciju sa svim zemljama regiona, ali i sveta, u borbi protiv terorističkih pretnji", rekao je Stefanović.

On je naglasio i da poseban izazov za Srbiju predstavlja složena bezbjednosna situacija u južnoj pokrajini, koja je, kako je naveo, poznata po značajnom broju ekstremista povezanih sa "Islamskom državom".

"Nažalost, međunarodna zajednica, koja ima aktivnu ulogu na Kosovu i Metohiji, do sada je uglavnom ignorisala ovu činjenicu", rekao je Stefanović.

On je dodao da je jedna od odlika modernog globalnog terorizma njegova povezanost sa organizovanim kriminalom i da Evropol procjenjuje da se do 40 odsto terorističkih akcija u Evropi djelimično finansira kriminalom.

"Teroristi su efikasno iskoristili nove komunikacione tehnologije", rekao je Stefanović.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana