Исламисти пред вратима Косова

Агенције
Исламисти пред вратима Косова

Приштина - Исламски терористи спремају нападе на ширем подручју Космета, па су институције самопроглашеног Косова у стању пуне приправности.

Према званичним информацијама полицијске службе, терористи из Ирака и Сирије, преко својих ћелија на Косову, Македонији и јужној Србији, припремају низ акција.
 
У складу са процјенама, подигнута је безбједност на највиши ниво, са посебном пажњом на обезбјеђивање полицијских станица, затвора, зграде парламента, владе самопрокламованог Косова и објеката дипломатских мисија.
 
Опасности од терористичких акција непрестано су присутне - тврде у полицијској станици у Грачаници и наводе да је полицијски објекат у строгом центру градића, као и друге полицијске станице на Космету, под посебним мјерама обезбјеђења.
 
Степен безбједности иде дотле да полицајци који су распоређени на котама обезбјеђења носе панцире.
 
Косовска полиција, у сарадњи са Еулексом, разматра отказивање традиционалног концерта у центру Приштине посвећеног Дану независности САД, који би требало да буде одржан 4 јула.
 
Полиција је поднијела више од 130 кривичних пријава против лица која се повезују са учешћем у терористичким акцијама и криминалним организацијама, као и због њихове подршке особама које су припремане за слање у терористичке редове у Сирији И Ираку.
 
Ухапшено је 80 лица  и извршена је претрага на стотињак локација на ширем простору Косова.
 
Највећи број ухапшених је на подручју Призрена, Гњилана, Србице и Глоговца, као и незаобилазног упоришта исламских фундаменталиста - јужне Косовске Митровице, истичу у полицији.
 
У том региону приведено је више имама, који су дјеловали под окриљем наводних "хуманитарних организација" са Блиског истока, посебно из Уједињених Арапских Емирата и Кувајта.
 
Према полицијским процјенама, највећу пријетњу миру представља отворена граница и све већи број азиланата који привремено уточиште налазе на подручју Бујановца и Прешева, општина које су од раније познате као упоришта терористичких група и шверцера дроге.
 
Због опасности од "прилива" терориста пресвучених у одјећу азиланата, административна линија Косова и централне Србије сада је под посебним надзором.
 
Истовјетне мјере безбједности предузимају се и у региону граничне линије према Македонији.
 
Полиција процјењује да је у посљедњих двадесетак дана око 10 терориста ушло на територију Косова са задатком да врбују активисте који би вршили терористичке нападе, попут оног у Куманову.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана