Индепендент: Угрожени средњовјековни споменици на Космету

Агенција
Индепендент: Угрожени средњовјековни споменици на Космету

Лондон - Средњовјековни споменици на Косову и Метохији у Србији нашли су се на листи 15 мјеста која британски лист "Индепендент" препоручује читаоцима да их што прије обиђу, јер су угрожена из различитих разлога.

Британски лист наглашава да је Косово у Србији богато средњовјековном архитектуром која је много претрпјела током немира на Балкану деведесетих година.

"Индепендент", цитирајући туристички водич "Conde Naste Traveler", пише да цркве и манастири на Косову, Србија, представљају балканску умјетност од 13. до 17. вијека и да је потребно још доста урадити како би они били обновљени након рата.

Лист упозорава читаоце да постоји много локација у свијету чија је будућност неизвјесна из различитих разлога, што због "политичких преврата", што због великог броја посјетилаца, мањка средстава за њихово одржавање и чување, до природних фактора.

- Због неизвјесне будућности ових знаменитости, што прије кренете на пут, то имате више шанси да их видите у њиховом пуном сјају - наводи британски лист.

На листи 15 мјеста први је наведен Стари град у Јерусалиму (Израел) са 220 историјских споменика који се од 1982. налази на УНЕСКО-овој Листи угрожене свјетске баштине.

Обавезно треба посјетити и тропску кишну шуму Суматре (Индонезија) у којој расте 10.000 различитих биљака, станиште 580 врста птица и 200 различитих сисара, а многе врсте су врло ријетке и угрожене, због чега се тај локалитет налази на поменутој листи УНЕСКО-а од 2011.

Угрожени су и Ливерпул (Енглеска) у коме развој и пораст броја становника пријете да трајно промијене ту луку и униште оно што је она дуго била и значила за Британију.

Суптропска мочвара Еверглејдс (Флорида), која је због урагана "Ендрју" била на УНЕСКО-овој Листи угрожене свјетске баштине од 1993. до 2007, поново је стављена на ту листу 2010. као значајно природно налазиште богатог биодиверзитета.

"Индепендент" пише да је Коро у Венецуели "једини преживјели примјер богате фузије локалне традиције са маурском и холандском архитектуром", а угрожен је због венецуеланске нафтне индустрије.

Историјски центар Беча угрожава модернизација и убрзан развој града, због чега постоји опасност да он буде драстично промијењен.

Уништавање

На листи мјеста која што прије треба посјетити су и корални гребен Белизеа, Потоси у Боливији, Национални парк глечера у Монтани, који је некада обухватао 150 глечера, а данас због климатских промјена само њих 25, затим Археолошка зона Цан Цан (Перу), коју уништавају екстремни временски услови.

"Индепендент" препоручује и Сејшеле и Малдиве, као и Резерват животиња Селоус (Танзанија) и град Абу Мена у Египту изграђен 296. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана