И Вашингтон пост о Ивановићу: Помирење мање вјероватно

И Вашингтон пост о Ивановићу: Помирење мање вјероватно 18.01.2018 00:16 | Б92

Убиство Оливера Ивановића може да доведе до нових тензија на Балкану, оцијењује "Вашингтон пост".

То убиство баца свијетло на нове тензије на Балкану, годинама након што је у сукобима регион остао подијељен, истиче лист.

Убиство Ивановића имало је непосредну посљедицу, јер су се политички разговори у Бриселу између косовских Албанаца и српске владе прекинули, пише "Вашинтон пост".

"Био је глас дијалога. Био сам тамо осам мјесеци, Оливер је био паметан и способан, исто тако прагматичан”, рекао је за "Вашингтон пост” Вилијам Неш, некадашњи регионални администратор УН у Косовској Митровици који је блиско сарађивао са Ивановиће.

"Вашингтон пост" подсјећа да је Ивановић био осуђен на девет година затвора 2016. године због наводних ратних злочина на Косову почињених над Албанцима крајем деведесетих година, али и да је пресуда укинута.

У осврту на историју тешких односа Београда и Приштине од 1998. године, лист констатује да је Косово остало етнички подијељено, што је посебно видљиво у Митровици, граду чији јужни дио воде Албанци, а сјеверни Срби, гдје је и Ивановић радио.

То је разлог због којег Србија његово убиство види као терористички напад и напад на њен суверенитет, иако није јасно ко стоји иза убиства, оцијенио је "Вашингтон пост".

Лист је нагласио да је Ивановић био снажан заговорник напора да се двије нације помире, а обије стране се сада плаше да ће његова смрт закомпликовати постизање тог циља.

Што се тиче међународних посљедица, "Вашингтон пост" пише да је Русија међу оним земљама које су одбиле да признају независност Косова и која подржава српску владу.

Од инаугурације америчког предсједника Доналда Трампа расту страховања на Косову од могуће српске анексије српске енклаве на сјеверу уз подршку Русије, пише "Вашингтон пост".

Косовска влада вјерује да Трампов проруски став може да охрабри оне гласове у Србији који се залажу за војну акцију.

Ивановићева одлучност да спречи такав сценарио, рекао је Неш, била је посебно видљива током његове посјете Берлину после НАТО интервенције у сукобу.

Убиство Оливера Ивановића помирење на Балкану учиниће "мање вероватним", закључио је "Вашингтон пост".© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица