Хрватски министар одбране непожељн у Србији

Агенција
Хрватски министар одбране непожељн у Србији

Београд - Влада Србије увела је контрамјере Хрватској - забрањен је улазак министру одбране Дамиру Крстичевићу, као реципрочна мјера забрани уласка министру Вулину.

То је, чини се само почетак, јер сада се најављује и узајамно повлачање амбасадора на консултације.

Београд се одлучио за принцип око за око, па ће на листу непожељних особа хрватски министар одбране.

Мјера је, кажу само одговор, не и знак да више не желе добросусједске односе:"Влада Србије остаје опредијељена изградњи доборосусједских односа са Хрватском, уздржавајући се од поступака који могу допринијети нарушавадњу односа са сусједима."

Уздржати се неће Хрватска, чији је сљедећи корак, спекулише се, повлачење амбасадора на консултације.

- Хрватска је отворена за дијалог али чврсто стоји на одбрани свог достојанства дигнитета и националних интереса, због тога је неприхватљива била изјава Вулина, истиче хрватски премијер Андреј Пленковић.

Сам Крстичевић каже да су он и министар Вулин два различита свијета, те не види због чега је он постао персона нон грата.

Хрватско руководство, међутим, не само да је игнорисало усташке заставе на комеморацији у Јасеновцу, а за шта је Србија упутила ноту, већ је поново почело са негирањем броја жртава и природе логора.Па тако хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић жели "да се модерним фирензичким методама утврди права истина."

Идеју, међутим, исмијавају хрватски историчари, а из Београда поручују да немају ништа против и да се боје да ће резултат по Колинду бити још гори.

- Па да и занемаримо бројке, та бруталност којом су људи сатирани, издаваја Јасеновац од свих других логора па и оног индустријског начина убијања какав је био у њемачким логорима, коментарише историчар Милан Гулић.

И док се чека реципрочни одговор Загреба на реципрочни одговор Београда, шеф дипломатије Србије каже и да за њихов потез слиједи - реципрочан одговор!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана