Hrvatska uputila notu Srbiji, Dačić na tapetu

 Hrvatska uputila notu Srbiji, Dačić na tapetu 28.01.2018 14:45 | Agencija

Zagreb - Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je diplomatsku notu Ambasadi Srbije u Zagrebu.

Hrvatska notom izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića na nedavnom otvaranju izložbe "Jasenovac-pravo na nezaborav" u sjedištu UN u Njujorku.

"U noti se ističe da su izjave ministra Dačića u UN pokazale da Republika Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipulisanjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe", navodi se u saopštenju službe za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva.

U noti se, kako se ističe u saopštenju, upozorava da takve "neistinite i uvredljive izjave upućene Republici Hrvatskoj i njenim funkcionerima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stavova Srbije o želji za pomirenjem i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa".

Dačić je rekao, na otvaranju izložbe, da je potrebno javno osuditi svaku vrstu istorijskog revizionizma koji negira zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu i ukazao da logor Jasenovac mora ostati kao jedan od najznačajnih simbola stradanja Srba, Jevreja, Roma i antifašista tog vremena.

On je, kako je saopšilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, rekao da pitanje memorijalizacije logora Jasenovac do danas nije riješeno na primjeren način, a da je jedan od razloga što su ustaški logorski objekti sistematski uništeni, dok su nacistički logori očuvani i od njih su stvorena mjesta sjećanja i edukacije, dok uz to nikada nisu izvršena ni sveobuhvatna istraživanja.

Izložba u UN otvorena je povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust 27. januara, koji su proglasile UN u znak sjećanja na dan oslobođenja Aušvica.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica