Хрватска упутила ноту Србији, Дачић на тапету

Агенција
Хрватска упутила ноту Србији, Дачић на тапету

Загреб - Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је дипломатску ноту Амбасади Србије у Загребу.

Хрватска нотом изражава дубоко незадовољство због изјава првог потпредсједника Владе и министра спољних послова Србије Ивице Дачића на недавном отварању изложбе "Јасеновац-право на незаборав" у сједишту УН у Њујорку.

"У ноти се истиче да су изјаве министра Дачића у УН показале да Република Србија наставља са злоупотребом и манипулисањем жртвама Јасеновца у дневнополитичке сврхе", наводи се у саопштењу службе за односе с јавношћу хрватског Министарства.

У ноти се, како се истиче у саопштењу, упозорава да такве "неистините и увредљиве изјаве упућене Републици Хрватској и њеним функционерима доводе у сумњу искреност декларативних ставова Србије о жељи за помирењем и изградњом добросусједских односа".

Дачић је рекао, на отварању изложбе, да је потребно јавно осудити сваку врсту историјског ревизионизма који негира злочине почињене у Другом свјетском рату и указао да логор Јасеновац мора остати као један од најзначајних симбола страдања Срба, Јевреја, Рома и антифашиста тог времена.

Он је, како је саопшило Министарство спољних послова Србије, рекао да питање меморијализације логора Јасеновац до данас није ријешено на примјерен начин, а да је један од разлога што су усташки логорски објекти систематски уништени, док су нацистички логори очувани и од њих су створена мјеста сјећања и едукације, док уз то никада нису извршена ни свеобухватна истраживања.

Изложба у УН отворена је поводом Међународног дана сјећања на Холокауст 27. јануара, који су прогласиле УН у знак сјећања на дан ослобођења Аушвица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана