Хрватска прикрива размјере злочина

Ведрана Кулага
Хрватска прикрива размјере злочина

Београд - Хрватска свјесно избјегава ексхумацију на цијелом простору бивше Републике Српске Крајине у намјери да сакрије размјере злочина над Србима у војним акцијама “Бљесак” и “Олуја” из 1995. године, упозорили су јуче представници удружења која окупљају протјеране Србе из Хрватске.

Хрватски органи почели су у уторак ексхумације на подручју Личко-сењске жупаније након двогодишње паузе, а ријеч је о гробним мјестима у којима су покопане жртве страдале у акцији “Олуја”, а ископавања су започета 2001. године.

Директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац каже за “Глас Српске” да је јасно да желе умањити злочин, али и да на хрватским списковима има мање гробних мјеста него што показују њихове евиденције.

- Потребно је да буду ексхумирани сви посмртни остаци. Прошле су 23 године од етничког чишћења, а још се отеже с ексхумацијама из регистрованих мјеста - рекао је Штрбац.

Предсједник Удружења протјераних Срба из западне Славоније Крста Жарковић сматра да Хрватска свјесно избјегава ексхумацију на цијелом простору бивше Републике Српске Крајине.

- Чудно је да Хрватска избјегава да ексхумира све страдале српске војнике и цивиле, посебно у западној Славонији, те на простору Горског Котара, гдје нису вођене борбе. Логично би било да Хрватска, да би показала истинску вољу и да је демократска земља, ексхумира српске жртве рата на цијелом простору РСК, а не само на ограниченим локацијама - казао је Жарковић.

Из Комисије Владе Србије за нестала лица саопштено је да очекују да ће ексхумације трајати два радна дана и да ће од посмртних остатака бити узети узорци ради идентификације методом ДНК анализе.

Акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручја Баније, Кордуна, Лике и сјеверне Далмације, односно на Републику Српску Крајину. У “Олуји” је протјерано више од 200.000 Срба, а више од 2.000 изгубило живот или се води као нестало.

Идентификовани

Према ранијим подацима Комесаријата Србије за избјеглице и миграције, до сада је у региону Лике ексхумирано 240 лица, а након тога процес је настављен тек у октобру 2006. године ексхумацијом посмртних остатака 58 жртава у Житнику код Госпића. У овом региону, од укупног броја ексхумираних, 177 лица је идентификовано и предато породицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана