Хрватска поново блокирала отварање поглавља

Срна
Хрватска поново блокирала отварање поглавља

Брисел - На састанку амбасадора земаља чланица ЕУ у Бриселу, Хрватска поново није дала сагласност за отварање поглавља 23 /о правосуђу/ у преговорима Србије и ЕУ, јавио је РТС.

Послије паузе од неколико седмица, предсједавајућа ЕУ Холандија поново је покушала да постигне консензус земаља чланица, подижући ово питање на виши, амбасадорски ниво одлучивања.


Представник Хрватске поновио је да не може да се сагласи са отварањем поглавља 23, наводећи познате аргументе о регионалној надлежности српског суда за ратне злочине и заступљености хрватске мањине у парламенту Србије.

РТС преноси да извори у ЕУ кажу да ће се консултације Брисела и Загреба о овом питању наставити наредних дана, а да циљ и даље остаје отварање поглавља 23 и 24 за вријеме холандског предсједавања, што значи прије краја јуна, иако је, објективно, све мање времена за неопходне процедуралне припреме.

Извори са састанка рекли су да су Европска комисија и неке земље чланице, посебно Њемачка, инсистирале да је отварање поглавља 23 потребно због очувања кредибилитета процеса, подсјећајући Загреб на декларацију Хрватског сабора којом се обавезао да неће блокирати сусједе у европским интеграцијама, због билатералних питања која нису дио европског законодавства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана