Хојт Ји: Срби да буду свjесни колико дајемо ми, колико они

Агенције
Хојт Ји: Срби да буду свjесни колико дајемо ми, колико они

Београд - У интервјуу Фонету амерички званичник Брајан Хојт Ји изјавио да би јавност требало да зна колико је новца уложила у Србију Русија, а колико су уложиле САД и ЕУ.

Хојт Ји је указао да је то "дијелом кривица дипломата, чија је одговорност да објасни јавности у Србији шта ради и зашто ради". Како је рекао, "Легитимно је и питање да ли медији у Србији извјештавају о томе шта говоримо, шта саопштавају наше амбасаде, представници у Бриселу и Вашингтону".

Он је нагласио да су медији, који су истински независни и професионални, заинтересовани да чињенице и оно што се заиста догађа у Србији учине јавним.

"Можда су други ефикаснији у слању порука, на примјер Русија. Помоћ и инвестиције из Русије су у Србији безначајне у поређењу са помоћи и инвестицијама европских и америчких партнера", казао је амерички дипломата.

Наводећи да су прошле године инвестиције из Русије износиле око 80 милиона долара, а из Европске уније 1,5 милијарди, Хојт Ји је рекао да ту нема поређења, али да многи Срби имају утисак да Русија омогућава највише инвестиција и помоћи, што није тачно.

"У интересу је јавности, али и медија, приказивање стања на терену", рекао је Хојт Ји и изразио наду да ће Срби сазнати да су Америка, ЕУ и њене чланице партнери који помажу Србији да оствари циљеве.

Он је међу те циљеве уврстио побољшање животног стандарда и придруживање Европи и оцјенио да би Срби требало да упитају шта Русија ради да би помогла Србији да их оствари.

"Не противимо се да Русија одржава односе са Србијом, знамо да су ти односи увијек били врло јаки. Али, важно је да људи у овој земљи схвате да је руска визија Србије и Западног Балкана врло различита од визије коју Срби имају о својој земљи и визије партнера у Америци и Европи о Србији и остатку Западног Балкана", изјавио је Хојт Ји.

Додао је да је Србији, која је у транзицији и покушава да изгради своју економију, потребно много пријатеља, подршке и трговинских партнера са различитих страна - из Турске, Кине, Русије, САД.

Према његовим рјечима, ако се та економска сарадња спроводи на основу транспарентности и владавине права, западне фирме ће увијек бити успјешне, јер нису забринуте због конкуренције.

Важно је да Србија настави пут приближавања Европи, да се интегрише у европске институције, рекао је Хојт Ји и додао да би Србија требало да се фокусира на начин испуњавања економских, друштвених и политичких стандарда и критеријума за прикључење ЕУ.

Он је поновио да то не значи да Србија не може имати трговинске и политичке односе са другим земљама, али би требало да се фокусира на начин приближавања Европи и европским земљама.

Подсјетимо, посјета Хојта Јија Србији и његове изјаве су подигле доста прашине у јавности, а и даље је дјелимична непознаница садржај његовог разговора са предсједником Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана