Haradinaj stavio Tačiju omču oko vrata

Agencije
Haradinaj stavio Tačiju omču oko vrata

Priština - Pucanj “u prazno” ili možda uvod u prijevremene izbore na Kosovu načini su na koje bi mogao da se posmatra potez prištinske vlade, koja je usvojila tri prijedloga zakona o transformaciji Kosovskih snaga bezbjednosti (KSB) u vojsku Kosova.

Izvor iz skupštine Kosova, međutim, tvrdi da je premijer Ramuš Haradinaj na taj način “stavio omču” oko vrata koalicionom partneru Hašimu Tačiju.

Prijedlozi zakona su usvojeni jednoglasno, ali bez članova vlade iz Srpske liste i po hitnom postupku će biti dostavljeni parlamentu. Parlament će o njima odlučivati kada to pitanje bude stavljeno na dnevni red, a kako bi zakoni bili izglasani, potreban je 61 glas. Međutim, postavlja se pitanje da li je ovo još jedan pokušaj kosovskih vlasti, a bilo ih je nebrojeno, da ponovo na mala vrata “proguraju” vojsku Kosova, što im inače do sada nije polazilo za rukom. Sa druge strane, izvori iz kosovske skupštine navode da bi ovaj potez vlade mogao izazvati potres u vladajućoj koaliciji, jer je predsjednik Kosova Hašim Tači protivnik vojske u ovom trenutku.

- On je u prvom trenutku, praktično, kritikovao vladu i istupio protiv njenih predloga, rekavši da su odluke donete u pogrešno vreme, imajući u vidu to što se u Briselu odlučuje o viznoj liberalizaciji za Kosovo. Međunarodna zajednica, uključujući i EU, ne gleda blagonaklono na formiranje vojske putem zakona, što je problem i za njega samog - priča izvor iz skupštine Kosova.

Kako navodi, cijelu priču oko vojske u ovom trenutku “gura” kosovski premijer Ramuš Haradinaj, koji bez poslanika Tačijeve stranke nema većinu da bilo šta izglasa u kosovskoj skupštini.

- Ako Tači, odnosno poslanici njegove stranke odbiju predlog o vojsci u skupštini, onda će Albanci da ga napadnu kako nije za vojsku, kako radi protiv interesa Kosova, da je izdajnik. Međutim, ako se predlog prihvati u skupštini, i podrže ga njegovi poslanici, onda on ima problem sa međunarodnom zajednicom - priča izvor.

Kako dodaje, ovim mu je Haradinaj stavio “omču oko vrata” i upravo je to razlog zašto je Tači reagovao i donekle potvrdio upravo ovu tezu, rekavši da treba da se ide u pravcu pravljenja vojske, “ali samo putem procesa koji je u potpunosti koordinisan sa SAD i NATO-om”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana