Харадинај пред судом у Француске у четвртак

Танјуг
Харадинај пред судом у Француске у четвртак

Париз, Приштина-- Лидеру Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај за четвртак је заказано рочиште пред француским судом, изјавио је његов адвокат Ариан Хоци.

Како каже, Харадинај могао буде пуштен на слободу уз кауцију, наводе приштински медији.

Пуштање из притвора уз кауцију, значило би да је Харадинај на слободи, али без права да напусти Француску, тврди Коци.

Приштински медији наводе да би условни отпуст Харадинаја могао да се деси због кашњења предмета из Београда и комплетирања документације за његово изручење, за које постоји рок од 18 до 40 дана, преноси РТС.

Позивајући се на неименоване међународне изворе, приштински медији преносе да Србија припрема документацију за његово изручење и док је не преда он неће бити пуштен.

Након достављања свих докумената, Харадинај ће се поново појавити пред судом, када се очекује и коначна одлука.

Харадинај је ухапшен 4. јануара, по потjерници Србије. У међувремену је његова одбрана упутила захтjев Апелационом суду у Француској да буде пуштен на слободу.

Коци је навео да изјашњавање о захтjеву одбране очекује наредних дана.

Харадинај, бивши вођа ОВК и хашки оптуженик, прошле сриједе ухапшен је на аеродрому у Базел-Милуз, на француској територији.

Србија га тражи због сумње да је починио злочине над Србима на Косову и Метохији 1998. и 1999. године који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала по којој је правоснажно ослобођен.

У питању су ратни злочини против цивилног становништва у зони одговорности Дукађини 1998. и 1999. године.

Харадинај ће у француском притвору провести најмање 18 дана, а његово даље задржавање зависиће од одлуке француског суда, који ће поступати у складу са својим кривичним нормама и одредбама Европске конвенције о екстрадицији.

Француски апелациони суд је прошлог четвртка је одлучио да ће Харадинај остати у притвору све док Србија не упути званичан захтјев за изручење, док је српско Министарство правде најавило да ће то учинити у што краћем року.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана