Харадинај мандатар за састав владе

Агенције
Харадинај мандатар за састав владе

Приштина - Косовски предсједник Хашим Тачи дао је јуче мандат за формирање владе кандидату велике тзв. ратне коалиције ПАН Рамушу Харадинају, чиме се окончава политичка блокада настала након избора одржаних 11. јуна.

Агенције наводе да је коалиција, чији је кандидат за премијера Харадинај, "састављена од бивших герилаца који су се борили против српских снага у рату 1998-99. године" и да је са мањом странком Алијанса за ново Косово у понедјељак потписала коалициони споразум за формирање владе.

Информацију о томе да је мандат за формирање владе повјерио лидеру Алијансе за будућност Косова, Тачи је објавио на свом "Фејсбук" профилу.

Претходно је јуче конституисан парламент избором лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија за предсједника парламента, док је Славку Симићу из Српске листе припало мјесто једног од пет потпредсједника.

Троје потпредсједника су Албанци - Дзавит Хаљити из велике тзв. ратне коалиције ПАН, Аида Дергути из Самоопредјељења и Кујтим Шаља из Демократског савеза Косова (ДСК), док је пети потпредсједник представник осталих мањина Муфера Шиник.

Кандидат велике тзв. ратне коалиције ПАН Кадри Весељи изабран је са једним гласом више од просте већине коју чини 61 од укупно 120 посланика.

Након гласања за потпредсједнике Весељи је преузео предсједавање, а посланици ДСК, Самоопредјељење и Алтернатива су напустили салу.

Споразум о формирању косовских институција постигнут је у сриједу након вишечасовног разговора између коалиције ПАН, Алијансе за ново Косово и Српске листе и одустајања Алијанса за ново Косово Беџета Пацолија од министарства пољопривреде, које је раније било обећано Српској листи.
Поред тога, двије чланице "ратне" коалиције ПАН, Алијанса за будућност Косова Рамуша Харадинаја и Иницијатива за Косово Фатмира Љимаја, одустале су од двије позиције замјеника министра, које ће припасти мањинама.

Медији у Приштини констатују да, ако Косово добије и владу, онда ће то бити захваљујући Српској листи упркос, како наводе, раније изнесеним ставовима из те странке да неће подржати Харадинаја, којег Србија потражује због ратних злочина. Српска листа је од саопштавања коначних резултата изјављивала да неће кочити формирање косовских институција.
Према коалиционом споразуму са Алијансом за ново Косово, која је напустила Демократски савез Косова одлазећег премијера Исе Мустафе, Пацоли је добио позиције првог потпредсједника владе, министарство спољних послова, министарство унутрашњих послова, министарство животне средине и министарство економског развоја, као и замјенике министара у министарствима спољних послова, унутрашњих послова, животне средине, социјалне заштите, здравља, културе и просвјете.

Приштински медији су јавили да ће Српска листа имати три ресора, уз пољопривреду и локалну самоуправу и министарство за повратак и заједнице.

Посланик Српске листе Игор Симић изјавио је да ће, као и увијек кад су доносили одлуке од значаја за српски народ, идућих дана отићи на консултације са предсједником Србије Александром Вучићем и донијети коначну одлуку о евентуалном учешћу у Влади.

Посланик у косовској Скупштини из Алијансе за ново Косово Кораб Сејдиу поднио је јуче оставку на све функције у странци, наводећи да ће наставити свој мандат као независни посланик. Сејдиу је изразио незадовољство одлуком његове странке да се придружи "ратној коалицији".

- Увијек сам био вјеран ставу да је једна влада са албанском мањином која се условљава од Српске листе у супротности са државним интересима, јер је талац режима у Београду - написао је он на свом налогу на "Фејсбуку".

Претходно је шефица Канцеларије ЕУ на Косову Наталија Апостолова позвала све партије на Косову да што је прије могуће формирају нове институције. Апостолова је поручила да актуелна политичка ситуација на Косову угрожава процес европских интеграција тог подручја.

Хоти: Нова влада неће дуго трајати

Кандидат коалиције Демократског савеза Косова и Алтернативе за премијера Авдулах Хоти тврди да коалициони договор "ратне коалиције", Алијансе ново Косово и Српске листе неће дуго трајати и сматра да ће ускоро бити организовани нови избори. Према његовом мишљењу, будућа косовска влада неће моћи да донесе ни најједноставнију одлуку.
- Уколико имају 62 посланика, биће потребно да 61 буде присутан све вријеме како би били доношени закони. То је влада осуђена на пропаст - рекао је Хоти. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана