Haradinaj: Mogerini izazvala političku dramu i na Kosovu i u regionu

Agencije
Haradinaj: Mogerini izazvala političku dramu i na Kosovu i u regionu

Priština - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovo je danas optužio šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini da je odgovorna za štetu nanijetu dijalogu Beograda i Prištine, čime je, kako je rekao, izazvala političku dramu ne samo na kosovskoj teritoriji, već i u regionu.

Haradinaj je to rekao na skupu povodom tri godine od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja sa EU, reagujući na izjavu šefice Kancelarije EU u Prištini, Natalije Apostolove.

Apoštolova je, naime, najprije pozvala Prištinu da primenjuje Sporazum o S SP, te da nametnute sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije i BiH nisu u duhu tog sporazuma.

“Nametnute sto odsto uvećane takse na robu iz Srbije ne krše samo CEFTA sporazumam, one nisu ni u duhu Sporazuma o ostabilizacijii pridružiavanju”, rekla je Apostolova.

Za Haradinaja odgovorna je Mogerini.

“Mogerini je izazvala velike traume u regionu, dijalog je izbačen iz koloseka”, rekao je Haradinaj, prenio je prištinski Zeri.

Prema pisanju Kohe, Haradinaj je rekao da se Priština “suočava sa izazovima koji proističu iz S SP”.

“Ne možemo postići sve ciljeve Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zbog poteškoća koje nam stvara komesarka Federika Mogerini. Sve to je posljedica razgovora o teritoriji”, kazao je Haradinaj.

Ocenio je S SP odličnim, uz napomenu da se Priština obavezala da će izvršiti svoje, kako je naveo, “međunarodne obaveze za jačanje demokratizacije, uspostavljanja stabilnosti, reformu administracija i jačanja bezbednosti”.

“S SP je novi početak za kosovsku ekonomiju, jer Kosovo može da izvozi u zemlje EU, ali stara rana ostaje, a to je nedostatak vizne liberalizacije”, rekao je Haradinaj na konferenciji koju je organizovao Institut EPIK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana