Харадинај: Могерини изазвала политичку драму и на Косову и у региону

Агенције
Харадинај: Могерини изазвала политичку драму и на Косову и у региону

Приштина - Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, поново је данас оптужио шефицу европске дипломатије Федерику Могерини да је одговорна за штету нанијету дијалогу Београда и Приштине, чиме је, како је рекао, изазвала политичку драму не само на косовској територији, већ и у региону.

Харадинај је то рекао на скупу поводом три године од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживања са ЕУ, реагујући на изјаву шефице Канцеларије ЕУ у Приштини, Наталије Апостолове.

Апоштолова је, наиме, најприје позвала Приштину да примењује Споразум о С СП, те да наметнуте сто одсто увећане таксе на производе из Србије и БиХ нису у духу тог споразума.

“Наметнуте сто одсто увећане таксе на робу из Србије не крше само ЦЕФТА споразумам, оне нису ни у духу Споразума о остабилизацијии придружиавању”, рекла је Апостолова.

За Харадинаја одговорна је Могерини.

“Могерини је изазвала велике трауме у региону, дијалог је избачен из колосека”, рекао је Харадинај, пренио је приштински Зери.

Према писању Кохе, Харадинај је рекао да се Приштина “суочава са изазовима који проистичу из С СП”.

“Не можемо постићи све циљеве Споразума о стабилизацији и придруживању, због потешкоћа које нам ствара комесарка Федерика Могерини. Све то је посљедица разговора о територији”, казао је Харадинај.

Оценио је С СП одличним, уз напомену да се Приштина обавезала да ће извршити своје, како је навео, “међународне обавезе за јачање демократизације, успостављања стабилности, реформу администрација и јачања безбедности”.

“С СП је нови почетак за косовску економију, јер Косово може да извози у земље ЕУ, али стара рана остаје, а то је недостатак визне либерализације”, рекао је Харадинај на конференцији коју је организовао Институт ЕПИК.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана