Haradinaj: Ako se koalicija raspadne, takse ostaju do ljeta

Tanjug
Haradinaj: Ako se koalicija raspadne, takse ostaju do ljeta

​Priština - Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, ponovio je stav da uvećane takse nametnute Srbiji i BiH neće biti ukinute i upozorio da, ako se vladajuća koalicija raspadne, ta mjera će ostati na snazi do juna.

"Što se tiče raspada koalicije i potencijalnih izbora, porez ostaje do juna", upozorio je Haradinaj ukazujući na rokove koji su potrebni od raspisivanja izbora, preko njihovog održavanja do formiranja nove vlasti.

Haradinaj je, nakon sednice vlade, na kojoj je bilo riječi o najnovijim previranjima u vladajućoj koaliciji, rekao da je ranije vidio prijedlog predsjednika parlamenta Kadrija Veselija o ukidanju poreza privremeno na 120 dana.

Njemu je takav predog njeprihvatljiv i na to vlada, kazao je, neće pristati.

Izbjegao je, međutim, da odgovori na pitanje da li se osjeća izdanim od stranaka partnera u vladajućoj koaliciji.

Govoreći o uslovima koje je za suspenziju nametnutih taksa postavio SAD i EU, Haradinaj kaže da ko god ima problem sa tim, protiv je prava Kosova.

"Ako žele raspad koalicije zbog tih zahtjeva, neka to naprave. Ne vjerujem da SAD ima problema sa ovim uslovima, ako nekom drugom smetaju ovi uslovi, onda ćemo znati da se nosimo sa njima", rekao je on.

Haradinaj je rekao i da bi, ako Priština bezuslovno pristane na suspenziju taksi, onda to znači i spremnost na odricanje od djela kosovske teritorije.

RTK je preneo da je Haradinaj, koji juče zatražio od SAD i EU održavanje medunarodne konferencije o Kosovu, izjavio da na njoj "definitivno nema mesta za Rusiju".

"Mislim da je bitno nastaviti sadašnju strukturu dijaloga u kojem posreduje EU, a za koji su, rekao bih, zainteresovane i SAD. Ne tražimo promenu forme dijaliga. Da budemo veoma jasni - ne želimo Rusiju u tom procesu. Rusija se već odavno povukla sa Balkana, nije nastavila da se interesuje za ovaj deo sveta, osim interesovanja da podržava status kvo, ili da sprečava članstvo zemalja u NATO - što smo i vidjeli, ali nismo vidjeli napore ka razvoju i pomirenju zemalja Balkana", naveo je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana