Хапшење Вујасиновића доводи у сумњу сарадњу тужилаштава

Срна
Хапшење Вујасиновића доводи у сумњу сарадњу тужилаштава

Сарајево - Хапшење држављанина БиХ Жељислава Вујасиновића у Србији, по хрватској потјерници, доводи у сумњу сарадњу тужилаштава БиХ и Хрватске и доказ је да се не поводи протокол о сарадњи у процесуирању починилаца ратних злочина, оцијенио је замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ.

Он подсјећа да Протокол о сарадњи у процесуирању починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида, који су главни тужиоци БиХ и Хрватске потписали прије више од годину дана, предвиђа да ће тужилаштва размјењивати податке о предметима ратних злочина, те информације и доказе ради евентуалног процесуирања лица у земљи њиховог држављанства и пребивалишта.

"Зашто је хрватско правосуђе расписало потјерницу за овим лицем, а није искористило могућност из Протокола? Ово питање доводи у сумњу међусобну сарадњу ова два тужилаштва поводом провођења протокола, иако се Тужилаштво БиХ континуирано хвали завидном сарадњом са Тужилаштвом у Загребу", наводи Радуљ.

Он упозорава да ће, ако се настави оваква пракса, сви припадници једног народа који је избјегао из Хрватске у БиХ бити процесуирани, а нико неће одговарати због злочина над припадницима тог народа.

Према његовим ријечима, поставља се питање да ли је у интересу Тужилаштва БиХ да процесуира све предмете ратних злочина, јер није предузело ниједан корак на процесуирању починилаца ратних злочина на подручју Мркоњић Града и других општина западног дијела Републике Српске.

"Ти предмети стоје у ладицама Тужилаштва БиХ, а треба да буду прослијеђени Тужилаштву у Загребу, јер су починиоци држављани Хрватске", наводи Радуљ.

Држављанин БиХ Жељислав Вујасиновић /48/ из Бањалуке ухапшен је у Србији на основу Интерполове потјернице због наводног ратног злочина у Хрватској, саопштио је Документационо-информациони центар "Веритас".

Потјерницу за Вујасиновићем расписао је Биро Интерпола у Загребу, а он је ухапшен 12. септембра на граничном прелазу Мали Зворник приликом уласка из БиХ у Србију.

Вујасиновић је деветнаести ухапшени Србин из Хрватске од почетка године по хрватским потјерницама за кривично дјело ратни злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана