Hag objavio odluku o Šešelju

B92
Hag objavio odluku o Šešelju

Beograd - Tužilaštvo Haškog tribunala je objavilo odluku o žalbi Tužilaštva na odluku po zahtjevu Tužilaštva da se povuče privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.

 

Odluka je napisana na srpskom jeziku, kao što je zahtjevao predsjednik SRS, pošto je prethodno odbio da primi odluku na engleskom jeziku.

Tužilaštvo tvrdi da je Pretresno vijeće napravilo grešku u primjeni prava zbog toga što nije razmotrilo da li su preduslovi za privremeno puštanje Šešelja na slobodu i dalje ispunjeni, naročito u svijetlu njegovih izjava da se neće vratiti na Međunarodni sud.

Takođe, navodi se da Pretresno vijeće nije razmotrilo da li je ocjena Pretresnog vijeća da privremeno pusti Šešelja na slobodu treba da bude regulisano minimalnim uslovima i dalje validna.

S tim u vezi, Tužilaštvo je zatražilo od Žalbenog vijeća da poništi odluku o odbijanju zahtjeva za vraćanje Šešelja, povuče Šešeljevo puštanje na slobodu i naloži mu da se pojavi pred Pretresnim vijećem da bi se razmotrili uslovi za eventualno dalje puštanje na slobodu.

Tužilaštvo tvrdi da privremeno puštanje na slobodu može biti naloženo samo ako su ispunjena dva ključna preduslova, da se pretresno vijeće uvjerilo da će se optuženi pojaviti na suđenju i da neće predstavljati opasnost ni za jednu žrtvu, svjedoka ili drugo lice.

Pored toga, Tužilaštvo navodi da u svijetlu Šešeljeve izjave da se neće vratiti u Hag Pretresno vijeće više ne može da bude uvjereno da su preduslovi i dalje ispunjeni i da je zbog toga obavezno da ga pozove da se vrati.

Tužilaštvo takođe tvrdi da Pretresno vijeće nije razmotrilo njegov argument da Šešeljevo ponašanje poslije puštanja na slobodu podriva osnov po kom je odlučeno da mu se nametnu samo minimalni uslovi i da se od njega ne zahtjeva da se obaveže da će se pridržavati uslova za privremeno puštanje na slobodu.

U dispozitivu odluke navodi se da Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudija Tuzmukamedova i Afanđea delimično odobrava Žalbu (Žalba tužilaštva na Odluku po Zahtjevu tužilaštva da se povuče privremeno puštanje optuženog na slobodu), poništava Pobijanu odluku (Odluka po Zahtevu tužilaštva da se povuče privremeno puštanje na slobodu), nalaže pretresnom vijeću da smjesta povuče Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu.

Šešelj je prethodno rekao da će čekati do srijede da mu se dostavi odluka na srpskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana