Гутерес оштро критиковао Приштину због опструкција Специјалног суда

Срна
Гутерес оштро критиковао Приштину због опструкција Специјалног суда

Београд - Генерални секретар УН Антонио Гутерес је у тромјесјечном извјештају о стању на Космету, који ће бити презентован на сједници Савјета безбједности 17. фебруара, упутио оштре критике властима у Приштини уз оцјену да су "назадовали" процеси везани за почетак рада Специјалног суда за злочине ОВК и демаркацију са Црном Гором.

"Недавни покушаји одређених посланика да укину закон о Специјалном суду и подрију кредибилитет те институције је дубоко разочаравајући. Позивам политичке лидере на Косову да покажу пуну приврженост правди и владавини закона", навео је Гутерес.

Он је у извјештају, у који је имао увид РТС, поручио да је формирање Специјалног суда и Тужилаштва кључни корак којим "Косово треба да покаже искрену жељу да подржи владавину права".

Као други кључни догађај у претходна три мјесеца, шеф УН навео је убиство једног од лидера Срба са сјевера, Оливера Ивановића, истичући да је то убиство изазвало "шок и бјес" на Косову и Метохији и у ширем региону.

Шеф УН, упозорио је, након дуго времена, на спорост процеса повратка прогнаних, наводећи да се током 2017. године на Космет вратило свега 498 особа – најмање од 2000. године, од када се о овом проблему извјештавају амбасадори Савјета безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана