Гутерес: Слаби посвећеност Београда и Приштине дијалогу

Срна
Гутерес: Слаби посвећеност Београда и Приштине дијалогу

Београд - Посвећеност Београда и Приштине напредовању дијалога слаби, а губитак замајца повећава опасност да у процесу нормализације дође до застоја - оцијенио је нови генерални секретар УН Антонио Гутерес у свом првом извјештају о раду УНМИК-а на Косову и Метохији.

Гутерес је у извјештају, о којем ће се расправљати на Савјету безбједности УН сутра, позвао лидере обје стране на уздржавање од запаљиве реторике и да своје ставове износе искључиво мирним путем и кроз одговоран дијалог.


У извјештају, којим је обухваћен период од 16. октобра 2016. до 15. јануара 2017. године, наводи се да су током тог периода тензије између Приштине и Београда достигле "забрињавајуће нивое, што је показано узаврелом узајамном реториком и оптужбама у вези са спорним питањима и догађајима".

Гутерес је навео да није постигнут јасан напредак када је ријеч о успостављању заједнице српских општина, што је "кључан аспект споразума постигнутог у оквиру дијалога под посредовањем ЕУ" - преноси РТС.

Он истиче да је право на безбједан и достојанствен повратак основно и неповредиво право, те наглашава да УН остају спремне да подрже повратак, помирење и рјешавање питања тешког насљеђа сукоба на Косову.

Наводи да су приштинске власти одговорне за одржавање владавине закона и обезбјеђивања права на повратак, те да те власти морају да обезбиједе да инциденти као што су они који су се догодили у Сувој Реци и Дечанима не буду преседан за систематско спречавање повратака.

Оцјењује се и да је одсуство одговора јавних институција у инцидентима у Сувој Реци и Дечанима разочаравајуће.

Истиче се да УНМИК наставља да прати развој догађаја у вези са унапређењем и заштитом вјерског и културног насљеђа и наводи да забрињава то што приштинске власти упорно одбацују захтјев за издавање грађевинске дозволе за обнову српске православне цркве у Призрену.

Гутерес је позвао обје стране да се придржавају споразума које су већ постигле у процесу дијалога под посредовањем ЕУ, "у доброј вјери и без неприкладних одлагања" и упозорио да ако се не обезбиједе "опипљива побољшања, која народ у потпуности очекује, постоји ризик од назадовања, што може бити опасно".

Изражава се и забринутост због "растућих тензија и ескалирања међусобног оптуживања, који су карактерисали односе између Приштине и Београда током посљедњег квартала, посебно, јер се то догађало у тренутку јачања етничких напетости и заоштрене политичке реторике у ширем региону".

"Код неких лидера видим примјере искрене посвећености, храбрости и визије о бољој будућности, без приступа који ником није од користи и који подрива истинске интересе народа којима они служе", наводи се у извјештају.

Он примјећује да се и даље одгађа примјена споразума о слободи кретања возила, укључујући одредбу која се тиче узајамног прихватања ознака на регистарским таблицама, што је према првобитном плану требало да ступи на снагу 15. новембра.

Додаје се да су представници и званичници косовских Срба обуставили учешће у владајућим институцијама као одговор на нови закон о "Трепчи", као и да је Приштина осудила изградњу зида код моста у Сјеверној Митровици, али се напомиње да упркос очитим тензијама на политичком нивоу, нема напетости унутар заједнице у Сјеверној Митровици.

Наводи се и да је бивши лидер ОВК и садашњи лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај ухапшен у Француској 4. јануара по Интерполовој потјерници на захтјев Србије, те да је то изазвало гњевне одговоре и политичких лидера и дијелова јавности на Косову.

У извјештају се наводи да су тензије између Београда и Приштине додатно ескалирале када је Београд увео нову жељезничку линију до Сјеверне Митровице и воз са бојама српске заставе и натписом "Косово је Србија".

Унутар Косова, истиче Гутерес, напети односи између владајућих и опозиционих странака као и између странака унутар владајуће коалиције спријечили су напредак по питању многих владиних циљева, укључујући ратификацију споразума о демаркацији са Црном Гором, а недовољан је и напредак у погледу борбе против корупције и организованог криминала.

У дијелу извјештаја генералног секретара о Канцеларији специјалног тужиоца, наводи се да је та канцеларија добила задовољавајућу помоћ од судских и полицијских власти у Приштини и Београду, али да специјални тужилац очекује и већу помоћ имајући у виду да се рад његове канцеларије убрзава.

С друге стране, у извјештају високог представника ЕУ Федерике Могерини о активностима Еулекса у истом периоду, наводи се да је изречен извјестан број пресуда у вези са ратним злочинима и организованим криминалом, корупцијом и другим озбиљним злочинима.

Могеринијева додаје да је, према процјенама Еулекса, Дивизија специјалних јединица косовске полиције "пружила одличан одговор, на нивоу стандарда ЕУ, у свим врстама интервенција" и да Јединица за вјерско и културно насљеђе оперише на задовољавајућем нивоу, уз напомену да постоји стална потреба за обезбјеђивање осјетљивих вјерских локација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана