Грасо сада тврди да КФОР није знао за акцију РОСУ: Погрешно сам интерпретиран

Танјуг
Грасо сада тврди да КФОР није знао за акцију РОСУ: Погрешно сам интерпретиран

Београд - Портпарол КФОР-а Винћенцо Грасо изјавио је да КФОР није био обавијештен о недавној акцији косовске полиције на сјеверу Косова, да је то била акција полиције и да никада није рекао да је КФОР био обавијештен нити да је икога обавијестио.

“Та операција је била полицијска операција, и ни у једној земљи полиција не информише јавност о полицијским операцијама, тако да ми нисмо били обавијештени о томе. И никада нисмо рекли да смо били обавијештени, нити да смо ми некога обавијестили о томе”, рекао је Грасо у емисији “Слободно српски” у продукцији Медија центра из Чаглавице.

Говорећи о наводима појединих медија који су се позивали на његове изјаве “да су сви унапријед били обавијештени о акцији полиције на сјеверу Косова”, Грасо је рекао да је лоше интерпретиран.

“Оно што сам рекао, а што је покренуло читаву дискусију, у интервјуу за ТВ Прву сљедећег јутра, након операције, је било 'сви су били обавијештени'. Ово је преведено и интерпретирано као да је КФОР некога обавијестио, али оно што сам ја рекао је да 'су сви били обавијештени' у смислу да је информација била позната јер смо прочитали ту вијест и заправо је 17. маја било пуно вијести које су најављивале ову врсту операције и остало, и зато сам рекао да није било изненађења”, рекао је Грасо.

Он ту акцију види као легалну полицијску операцију против криминала и да једино криминалци треба да се брину у таквим операцијама.

“Наравно, људи не треба да реагују или да опструишу рад полиције. Они треба да се сложе с тим и да сарађују са полицијом када спроводи такве операције. Треба да избјегавају подизање тензија и ескалацију насиља, јер то може бити опасно”, казао је Грасо.

Према његовим ријечима, та операција је изведена мирно у свим мјестима сем у Зубином Потоку.

“Оно што се тог јутра догодило у Зубином Потоку је сљедеће: када је полиција била на путу ка Зубином Потоку, а нису са собом имали тешку опрему ни дуге цијеви, на њих је пуцано. Један полицајац је повријеђен, а затим је блокиран пут. Тада су морали да позову специјалну јединицу која је интервенисала, и тада смо имали ту тензију која је, као што сам рекао, срећом остала изолована и ограничена у том простору”, рекао је Грасо.

Коментаришући честе наводе појединих политичара у Београду да специјалне јединице полиције Косова по договору у НАТО-у не могу да иду на сјевер Косова без дозволе Кфора и сагласности локалне заједнице, Грасо каже да такав договор не постоји и да косовска полиција може да се креће свуда по Косову и спроводи акције везано за владавину права.

“Оно о чему се раније говорило је договор између, тадашњег премијера Хашима Тачија и генералног секретара НАТО Расмусена да Косовске безбједносне снаге прије размјештања на сјевер треба прво да добију дозволу Кфора и обавијесте локалне власти. Али, ово се није никада догодило”, рекао је Грасо.

Говорећи о ситуацији на КиМ, Грасо је рекао да је генерално гледано безбједносна ситуација добра и стабилна и да не постоји озбиљна пријетња нарушавању мира и стабилности на Косову.

“Не постоји права физичка пријетња безбједности, али постоји реторика и пропаганда која понекад ствара забринутост међу људима, ствара тензије, без икаквих основа, доказа, то је по нама права пријетња стабилности. Та реторика долази са обје стране. Никад не позивамо лидере само једне стране или друге, већ позивамо све лидере”, рекао је Грасо и додао да обје стране користе “пријетеће слике, које мијењају перцепцију људи”, али да на терену нема ничег.

Он је рекао и да Косово усвајањем три закона који се односе на Косовске безбједносне снаге и формирање Министарства одбране, није добило војску Косова.

“Није довољно да имате закон, да напишете то на папиру, то је ситуација, постоји план који ће спровести Косовске институције и биће потребно десет година да се то уради”, рекао је он.

Говорећи о убиству Оливера Ивановића Грасо је рекао да Кфор ни на који начин није укључен у истрагу овог убиства, али да је спреман да помогне, ако неко то затражи.

Када се ради о сарадњи КФОР-а и Војске Србије Грасо каже да је она на веома задовољавајућем нивоу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана