Grajf predao Kusturici dokumentaciju o stradanju rođaka Nikole Tesle

Srna
Grajf predao Kusturici dokumentaciju o stradanju rođaka Nikole Tesle

Beograd - Svjetski priznati ekspert za Aušvic Gideon Grajf predao je proslavljenom režiseru Emiru Kusturici dokumentaciju u kojoj su, između ostalog, navedeni detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Hercla koji su stradali u ustaškom logoru Jasenovac, piše beogradska “Politika”.

Povod za to je novi projekat Kusturice koji bi režirao igrani film o Jasenovcu, u kojem je život izgubilo oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH.

Ovaj filmski projekat, osim Grajfa, okupiće i eksperte za druga pitanja kakva su, na primjer, vojne operacije ili doživljene i preživljene torture.

U timu će biti i stručnjaci iz Portugalije, Izraela i Kanade, a vjerovatno i iz još nekih zemalja, navodi “Politika”.

Dokumentacija koju je Grajf uručio Kusturici predstavlja neku vrstu elaborata na kome su radili eksperti za različita oblasti.

Među njima je i portugalski general Karlos Martins Branko, koji je od 1994. do 1996. godine bio zamjenik šefa misije vojnih posmatrača Unprofora za Hrvatsku i BiH.

Branko je, takođe, posjetio Andrićgrad, gdje je Grajf predstavio nedavno obavljenu knjigu “Jasenovac-Aušvic Balkana-Ustaška imperija okrutnosti”, koja je štampana na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku.

Grajfova knjiga “Plakali smo bez suza” poslužila je kao predložak mađarskom režiseru Laslu Nemetu za film “Šaulov sin”, za koji je 2016. godine dobio Oskara za najbolji inostrani film i Zlatni globus u istoj kategoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana