Грабар Китаровић: Шешељу највећа казна постојање државе Хрватске

B92
Грабар Китаровић: Шешељу највећа казна постојање државе Хрватске

Загреб -- Одлука предсједника Сабора Гордана Јандроковића да прекине посјету Србији био је "једини могући одговор на дивљаштво осуђеног ратног злочинца Војислава Шешеља".

То је изјавила предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

"Његово гажење хрватске заставе израз је немоћи предводника поражене злочиначке политике која је донијела многа зла хрватском народу, укључујући Хрватима у Војводини. Њему и таквима највећа је казна постојање независне хрватске државе и потпуни слом пројекта Велике Србије", наводи се у саопштењу из кабинета предсједнице које преноси телевизија Н1.

Грабар Китаровићева је поздравила реакцију највиших функционера Србије и изразила наду да тај догађај неће покварити напредак у односима Србије и Хрватске, постигнут у послједњих неколико мјесеци.

Инцидент који је изазвао лидер радикала Војислав Шешељ осудили су и бројни посланици у Сабору Хрватске.

Српска радикална странка је нешто раније саопштила да је Шешељ у Скупштини Србије псовао хрватску делегацију и газио хрватску заставу.

"Када је на улазу у Скупштину угледао хрватску заставу, притрчао је, оборио стег на бетон, покушао да исцепа заставу, а онда су је он и Филип Стојановић газили ногама. Пет чланова обезбеђења нису били у стању да им отму заставу и стег", наводе радикали.

Убрзо се огласила и предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, која је најоштрије осудила "брутални покушај" лидера радикала "да угрози достојанство Скупштине и хрватске делегације".

Шешељев поступак осудила је и премијерка Ана Брнабић:

"Покушај цепања хрватске или било чије заставе или државних симбола и вређање чланова званичних делегација који се налазе у пријатељској посети није понашање које представља Србију".

Подсјећамо, лидер радикала осуђен је пред Хашким трибуналом на 10 година затвора за злочине против човјечности почињене над Хрватима у селу Хртковци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана