Gotemeler: Alijansa se kaje zbog nevinih žrtava bombardovanja

Srna
Gotemeler: Alijansa se kaje zbog nevinih žrtava bombardovanja

Beograd - Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotemeler rekla je da se NATO kaje zbog nevinih žrtava bombardovanja Srbije 1999. godine, ali je navela da osiromašeni uranijum nema negativne efekte po zdravlje.

“Mogu da ponovim riječi koje dolaze sa najvišeg nivoa - mi se kajemo”, rekla je Gotemelerova za “Blic”, uoči današnjeg NATO samita u Briselu, podsjetivši da su ona i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazili kajanje zbog civilnih žrtava bombardovanja.


Ona je rekla da je NATO sproveo istraživanja na osnovu dvije naučne studije koje su pokazale da osiromašeni uranijum nema negativne efekte na zdravlje.

“NATO je oduvijek vodio brigu o dobrobiti i ima jasnu politiku. Sproveli smo dvije studije koje ne lažu”, dodala je Gotemelerova.

Komentarišući pisanje pojedinih ruskih medija o tome da Crna Gora ima zadatak da ubijedi Srbiju da postane dio NATO, ona je rekla da to nije istina i da je odluka apsolutno na Srbiji da li želi da postane član Alijanse.

“Apsolutno je nemoguće da nekoga mamimo u članstvo. Na svakoj zemlji ponaosob je da sama odluči da li će nam se pridružiti”, rekla je Gotemelerova, dodajući da su i Austrija i Švajcarska okružene zemljama NATO-a, ali da ih niko ne pritiska da budu u Alijansi.

Ona je rekla da NATO i Srbija imaju odlične odnose “na obostrano zadovoljstvo” i da obje strane imaju puno benefita od toga.

Gotemelerova je podsjetila da će u oktobru u Mladenovcu i okolini biti održane vježbe, na kojima će biti prikazan odgovor na prirodne katastrofe, te dodala da je to dobro za sve zemlje regiona, naročito zbog poplava i požara.

Govoreći o formiranju oružanih snaga /samoproglašenog/ Kosova, Gotemelerova je rekla da NATO sve što radi na Kosovu, radi u saglasnosti sa Kforom da bi se obezbijedila sigurnost ljudi, te dodala da trenutno nema planova za povlačenje Kfora sa Kosova.

Ona je navela da sve što se bude dešavalo nakon toga, mora da bude u skladu sa ustavom /samoproglašenog/ Kosova.

“NATO se drži svoje politike. Mi sarađujemo sa vlastima Kosova u saglasnosti sa Kforom. Nije ni u čijem interesu da vidi da se ponovo konflikt rasplamsava u regionu”, rekla je Gotemelerova.

Komentarišući činjenicu da Srbija kupuje rusko oružje, ona je rekla da svaka zemlja može da odluči kakvo i čije oružje odgovara njenoj vojsci i da je na Srbiji da odluči koje oružje želi i da svaka zemlja donosi suverene odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana