Goran Rakić, predsjednik Srpske liste i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice: Pobjeda srpskog jedinstva temelj opstanka na Kosovu

Tanja Šikanjić
Goran Rakić, predsjednik Srpske liste i gradonačelnik Sjeverne Mitrovice: Pobjeda srpskog jedinstva temelj opstanka na Kosovu

Na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji ostvaren je najbolji rezultat za Srbe od agresije 1999. godine. Nakon decenija podela među Srbima na Kosovu na one južno i sjeverno od rijeke Ibar,

 Srpska lista je uspjela da uspostavi snažan politički pokret koji okuplja sve one kojima je nacionalni interes na prvom mjestu, kaže predsjednik Srpske liste Goran Rakić koji je na lokalnim izborima ponovo izabran za gradonačelnika Severne Mitrovice.

* GLAS: Srpska lista ostvarila je ubjedljivu pobjedu u devet od deset opština u kojima su Srbi većina, a samo u jednoj će se ići u drugi krug. Da li je to dokaza da su Srbi na Kosovu konačno ujedinjeni oko nacionalnog interesa?

RAKIĆ: Ovo je najbolji rezultat za Srbe u pokrajini od agresije 1999. godine. Nakon decenija podela, posebno među Srbima na Kosovu i Metohiji na one južno i severno od reke Ibar, Srpska lista je uz podršku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i svih članova Srpske liste uspela da uspostavi snažan politički pokret. On okuplja sve one kojima je nacionalni interes na prvom mestu, a ljubav prema Srbiji i Kosovu i Metohiji u srcu.

* GLAS: Koliko je podrška Vlade Srbije doprinijela ovakvom rezultatu?

RAKIĆ: Naši sugrađani su glasali za Srpsku listu i time jasno pokazali da poziv Srbije za podršku Srpskoj listi nije ostao bez odgovora. Mi nemamo drugu državu sem Srbije i srpski narod, posebno na Kosovu i Metohiji, zna kako se voli i bori za svoju Srbiju.

* GLAS: Kako ocjenjujete to što su pojedini funkcioneri iz Beograda postali najveći oponenti Srpskoj listi?

RAKIĆ: To je samo još jedna potvrda da unutar srpskog političkog tela postoje i oportunisti kojima ne odgovara srpsko jedinstvo. Njima je ljubav prema ličnoj promociji i egoizam ispred nacionalnog interesa. Ipak, srpski narod je i njima na ovim izborima poslao jasnu poruku.

* GLAS: Na koji način se Srpska lista u privremenim kosovskim institucijama bori za bolji status Srba?

RAKIĆ: Položaj i život Srba na Kosovu i Metohiji nije lak. Ulazak Srpske liste u institucije je bio hrabar potez, jer smo doneli racionalnu, ali ne i popularnu odluku da se ulaskom u institucije borimo za svoje građane tako što ćemo mi podneti političku žrtvu zarad boljeg života Srba, a ne tako što ćemo narod gurati ispred sebe u sukobe. Srbi sada vode tri ministarstva u Prištini, među njima prvi put Ministarstvo za poljoprivredu. Prethodnih godina Srbi od ovog ministarstva nisu dobili ni dinar, a 85 odsto Srba živi u sredinama koje pogoduju razvoju poljoprivrede. Iz toga je jasno koliko je značajno da se kroz ovo ministarstvo pomogne Srbima da opstanu i ostanu na Kosovu.

* GLAS: Kakva je saradnja sa Ramušom Haradinajem?

RAKIĆ: I u izbornoj kampanji govorio sam da mi ne možemo da biramo predstavnike Albanaca, kao što ni oni nisu uspeli da izaberu ko će predstavljati Srbe. U politici, posebno na Kosovu, nemamo luksuz da biramo sagovornike jer nam je cilj da radimo za dobrobit svojih sunarodnika, pa makar morali ponekad da donesemo nepopularne mere. To je odgovornost prema generacijama koje dolaze.

* GLAS: Iako je međunarodna zajednica bila garant sporazuma između Beograda i Prištine, njen pritisak izostaje kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština koje kasni čak četiri i po godine. Da li je njeno osnivanje uopšte moguće bez tog pritiska?

RAKIĆ: Ništa na ovim prostorima se nije i neće se dogoditi ako međunarodna zajednica nema interesa i ne povuče određene korake. Formiranje Zajednice srpskih opština predugo ostaje neispunjena obaveza Prištine prema Srbima. Ako neko misli da ćemo mi prestati da insistiramo na ovom pitanju, grdno se vara. Sada, kada smo nakon izbora zaokružili politički korpus srpskog naroda, bez skrivanja ćemo krenuti sa insistiranjem da započne proces formiranja Zajednice srpskih opština, onako kako je ona dogovorena u Briselu.

* GLAS: Kakva je bezbjednosna situacija u Severnoj Mitrovici?

RAKIĆ: Izazov je biti na čelu grada koji ima posebnu prošlost i oko koga se često lome koplja interesa vrlo značajnih zemalja, ali ipak uspeli smo da velikim radom uspostavimo red kojim smo smanjili broj etnički motivisanih napada na Srbe. Integracijom pripadnika MUP-a Srbije u kosovsku policiju, dobili smo i na kvalitetu i na kvantitetu i time uspeli da poboljšamo bezbednost svih građana. Naravno, bezbednost je dinamična kategorija i mi ćemo posebnu pažnju posvetiti ovoj oblasti.

* GLAS: Da li integracija srpskih sudija i tužilaca u kosovski pravosudni sistem uliva nadu da Srbi neće moći tek tako bez dokaza da budu osuđeni na zatvorske kazne što se dešavalo do sada?

RAKIĆ: Integracija sudija i tužilaca značiće mnogo na polju bezbednosti Srba i poštovanju naših prava. Prethodni period je na Kosovu obeležio princip da svi moraju dokazati krivicu osumnjičenog, dok je za Srbe bilo potrebno dokazati nevinost. Srbi su kroz razne nakaradne procese neretko bili osuđivani na višegodišnje zakonske kazne, bez prava na pravično suđenje. Verovali ili ne, često su se procesi protiv Srba vodili na albanskom jeziku, te ni optuženi nije mogao da prati proces i iznese svoju odbranu na valjan način. O uzurpiranoj privatnoj i društvenoj imovini da i ne govorim. Sve su ovo dokazi koji govore u prilog potrebi za srpskim sudijama i tužiocima. Ovu integraciju vidim kao dobar način da se zaštitimo od institucionalnog nasilja kojim smo bili izloženi kao narod po principu, kadija te tuži, kadija ti sudi.

Bolji uslovi

* GLAS: Kako izgleda borba za realan život Srba na Kosovu?

RAKIĆ: U prethodne četiri godine uspeli smo da obnovimo i proširimo sve zdravstvene i obrazovne ustanove u gradu, da uredimo ulice, trotoare i javnu rasvetu, izgradimo novu autobusku i vatrogasnu stanicu, dve javne garaže, izgradimo više od 200 stanova za mlade bračne parove i socijalno ugrožene stanovnike naše opštine. Pre desetak dana smo zaposlili 80 mladih, kojima će se u narednih mesec pridružiti još 165 kolega. Ovi rezultati garantuju opstanak i ostanak Srba na Kosovu i Metohiji, a ne prazna priča, lažna obećanja i busanje u grudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana