Горан Ракић, предсједник Српске листе и градоначелник Сјеверне Митровице: Побједа српског јединства темељ опстанка на Косову

Тања Шикањић
Горан Ракић, предсједник Српске листе и градоначелник Сјеверне Митровице: Побједа српског јединства темељ опстанка на Косову

На локалним изборима на Косову и Метохији остварен је најбољи резултат за Србе од агресије 1999. године. Након деценија подела међу Србима на Косову на оне јужно и сјеверно од ријеке Ибар,

 Српска листа је успјела да успостави снажан политички покрет који окупља све оне којима је национални интерес на првом мјесту, каже предсједник Српске листе Горан Ракић који је на локалним изборима поново изабран за градоначелника Северне Митровице.

* ГЛАС: Српска листа остварила је убједљиву побједу у девет од десет општина у којима су Срби већина, а само у једној ће се ићи у други круг. Да ли је то доказа да су Срби на Косову коначно уједињени око националног интереса?

РАКИЋ: Ово је најбољи резултат за Србе у покрајини од агресије 1999. године. Након деценија подела, посебно међу Србима на Косову и Метохији на оне јужно и северно од реке Ибар, Српска листа је уз подршку председника Србије Александра Вучића, директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића и свих чланова Српске листе успела да успостави снажан политички покрет. Он окупља све оне којима је национални интерес на првом месту, а љубав према Србији и Косову и Метохији у срцу.

* ГЛАС: Колико је подршка Владе Србије допринијела оваквом резултату?

РАКИЋ: Наши суграђани су гласали за Српску листу и тиме јасно показали да позив Србије за подршку Српској листи није остао без одговора. Ми немамо другу државу сем Србије и српски народ, посебно на Косову и Метохији, зна како се воли и бори за своју Србију.

* ГЛАС: Како оцјењујете то што су поједини функционери из Београда постали највећи опоненти Српској листи?

РАКИЋ: То је само још једна потврда да унутар српског политичког тела постоје и опортунисти којима не одговара српско јединство. Њима је љубав према личној промоцији и егоизам испред националног интереса. Ипак, српски народ је и њима на овим изборима послао јасну поруку.

* ГЛАС: На који начин се Српска листа у привременим косовским институцијама бори за бољи статус Срба?

РАКИЋ: Положај и живот Срба на Косову и Метохији није лак. Улазак Српске листе у институције је био храбар потез, јер смо донели рационалну, али не и популарну одлуку да се уласком у институције боримо за своје грађане тако што ћемо ми поднети политичку жртву зарад бољег живота Срба, а не тако што ћемо народ гурати испред себе у сукобе. Срби сада воде три министарства у Приштини, међу њима први пут Министарство за пољопривреду. Претходних година Срби од овог министарства нису добили ни динар, а 85 одсто Срба живи у срединама које погодују развоју пољопривреде. Из тога је јасно колико је значајно да се кроз ово министарство помогне Србима да опстану и остану на Косову.

* ГЛАС: Каква је сарадња са Рамушом Харадинајем?

РАКИЋ: И у изборној кампањи говорио сам да ми не можемо да бирамо представнике Албанаца, као што ни они нису успели да изаберу ко ће представљати Србе. У политици, посебно на Косову, немамо луксуз да бирамо саговорнике јер нам је циљ да радимо за добробит својих сународника, па макар морали понекад да донесемо непопуларне мере. То је одговорност према генерацијама које долазе.

* ГЛАС: Иако је међународна заједница била гарант споразума између Београда и Приштине, њен притисак изостаје када је у питању формирање Заједнице српских општина које касни чак четири и по године. Да ли је њено оснивање уопште могуће без тог притиска?

РАКИЋ: Ништа на овим просторима се није и неће се догодити ако међународна заједница нема интереса и не повуче одређене кораке. Формирање Заједнице српских општина предуго остаје неиспуњена обавеза Приштине према Србима. Ако неко мисли да ћемо ми престати да инсистирамо на овом питању, грдно се вара. Сада, када смо након избора заокружили политички корпус српског народа, без скривања ћемо кренути са инсистирањем да започне процес формирања Заједнице српских општина, онако како је она договорена у Бриселу.

* ГЛАС: Каква је безбједносна ситуација у Северној Митровици?

РАКИЋ: Изазов је бити на челу града који има посебну прошлост и око кога се често ломе копља интереса врло значајних земаља, али ипак успели смо да великим радом успоставимо ред којим смо смањили број етнички мотивисаних напада на Србе. Интеграцијом припадника МУП-а Србије у косовску полицију, добили смо и на квалитету и на квантитету и тиме успели да побољшамо безбедност свих грађана. Наравно, безбедност је динамична категорија и ми ћемо посебну пажњу посветити овој области.

* ГЛАС: Да ли интеграција српских судија и тужилаца у косовски правосудни систем улива наду да Срби неће моћи тек тако без доказа да буду осуђени на затворске казне што се дешавало до сада?

РАКИЋ: Интеграција судија и тужилаца значиће много на пољу безбедности Срба и поштовању наших права. Претходни период је на Косову обележио принцип да сви морају доказати кривицу осумњиченог, док је за Србе било потребно доказати невиност. Срби су кроз разне накарадне процесе неретко били осуђивани на вишегодишње законске казне, без права на правично суђење. Веровали или не, често су се процеси против Срба водили на албанском језику, те ни оптужени није могао да прати процес и изнесе своју одбрану на ваљан начин. О узурпираној приватној и друштвеној имовини да и не говорим. Све су ово докази који говоре у прилог потреби за српским судијама и тужиоцима. Ову интеграцију видим као добар начин да се заштитимо од институционалног насиља којим смо били изложени као народ по принципу, кадија те тужи, кадија ти суди.

Бољи услови

* ГЛАС: Како изгледа борба за реалан живот Срба на Косову?

РАКИЋ: У претходне четири године успели смо да обновимо и проширимо све здравствене и образовне установе у граду, да уредимо улице, тротоаре и јавну расвету, изградимо нову аутобуску и ватрогасну станицу, две јавне гараже, изградимо више од 200 станова за младе брачне парове и социјално угрожене становнике наше општине. Пре десетак дана смо запослили 80 младих, којима ће се у наредних месец придружити још 165 колега. Ови резултати гарантују опстанак и останак Срба на Косову и Метохији, а не празна прича, лажна обећања и бусање у груди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана