Goran Rakić, predsjednik Srpske liste: Bićemo kamen u cipeli Prištine

Goran Rakić, predsjednik Srpske liste: Bićemo kamen u cipeli Prištine 13.09.2017 06:29 | Agencije

Beograd - Srpska lista se neće ponašati ucenjivački, niti gurati prst u oko Albancima, ali će biti kamen u cipeli koji će stalno podsećati Prištinu na svoje obaveze, izjavio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić, najavljujući da će vrlo brzo biti formirana Zajednica srpskih opština.

- Mogu sto odsto da obećam i da garantujem da će Zajednica srpskih opština biti formirana vrlo brzo - rekao je Rakić govoreći o razlozima učešća Srpske liste u kosovskoj vladi sa Ramušom Haradinajem na čelu.

On je istakao da je formiranje ZSO bio jedan od uslova Srpske liste za ulazak u vladu i da je to i međunarodna obaveza Prištine po Briselskom sporazumu. Rakić je naglasio da Srpska lista sada ima snagu i da od nje zavisi vlada u Prištini.

Poručio je da će Srpska lista biti ispred svog, kao i da će se boriti za bolji život i opstanak srpskog naroda na KiM i povratak raseljenih lica.

Na pitanje da li će Srpska lista učestvovati u unutrašnjem dijalogu o KiM na koji sada poziva Haradinaj, Rakić ističe da Srbi sa KiM već učestvuju u unutrašnjem dijalogu na koji je pozvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, da ne zna u kom smjeru će biti dijalog na koji poziva Haradinaj i da će Srpska lista dati svoje prijedloge Vučiću.

Rakić kaže da je kosovska vlada izbacila iz svog ekspozea transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku Kosova.

Dodao je da više od 80 odsto Srba živi u ruralnim predjelima i da su sada dobili novo ministarstvo poljoprivrede koje će im putem subvencija i donacija pomagati. Istakao je i da više od 40.000 ljudi na KiM prima direktnu novčanu pomoć od Vlade Srbije.

Komentarišući kritike opozicije što sarađuju sa Haradinajem, Rakić dodaje da Srpska lista nije imala pravu alternativu, odnosno da su mogli sarađivati sa "Samoopredeljenjem", koje hoće da se ujedine sa Albanijom ili da uopšte ne uđu u kosovsku vladu, a onda ne bi mogli da se bore za srpske interese na KiM.

Rakić je ponovio da je lako opoziciji da "iz kafića" u Beogradu savjetuju Srpsku listu kako treba da se bori za srpsku djecu na KiM i pozvao ih da dođu sa svojim porodicama da žive na KiM, a posebno južno od Ibra, gdje je mnogo teže - pa će možda i prihvatiti neki od njihovih savjeta.

Ljajić

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je juče da je rasprava koja se u javnosti vodi o učešću Srpske liste u novoj kosovskoj vladi "potpuno bespredmetna i čak i kontraproduktivna".

- Milošević je devedesetih godina hteo da pregovara sa onim Albancima koje je sam odabrao za pregovarače, pa smo videli kako se to završilo - rekao je Ljajić.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica