Горан Ракић, предсједник Српске листе: Бићемо камен у ципели Приштине

Агенције
Горан Ракић, предсједник Српске листе: Бићемо камен у ципели Приштине

Београд - Српска листа се неће понашати уцењивачки, нити гурати прст у око Албанцима, али ће бити камен у ципели који ће стално подсећати Приштину на своје обавезе, изјавио је предсједник Српске листе Горан Ракић, најављујући да ће врло брзо бити формирана Заједница српских општина.

- Могу сто одсто да обећам и да гарантујем да ће Заједница српских општина бити формирана врло брзо - рекао је Ракић говорећи о разлозима учешћа Српске листе у косовској влади са Рамушом Харадинајем на челу.

Он је истакао да је формирање ЗСО био један од услова Српске листе за улазак у владу и да је то и међународна обавеза Приштине по Бриселском споразуму. Ракић је нагласио да Српска листа сада има снагу и да од ње зависи влада у Приштини.

Поручио је да ће Српска листа бити испред свог, као и да ће се борити за бољи живот и опстанак српског народа на КиМ и повратак расељених лица.

На питање да ли ће Српска листа учествовати у унутрашњем дијалогу о КиМ на који сада позива Харадинај, Ракић истиче да Срби са КиМ већ учествују у унутрашњем дијалогу на који је позвао предсједник Србије Александар Вучић, да не зна у ком смјеру ће бити дијалог на који позива Харадинај и да ће Српска листа дати своје приједлоге Вучићу.

Ракић каже да је косовска влада избацила из свог експозеа трансформацију косовских безбједносних снага у војску Косова.

Додао је да више од 80 одсто Срба живи у руралним предјелима и да су сада добили ново министарство пољопривреде које ће им путем субвенција и донација помагати. Истакао је и да више од 40.000 људи на КиМ прима директну новчану помоћ од Владе Србије.

Коментаришући критике опозиције што сарађују са Харадинајем, Ракић додаје да Српска листа није имала праву алтернативу, односно да су могли сарађивати са "Самоопредељењем", које хоће да се уједине са Албанијом или да уопште не уђу у косовску владу, а онда не би могли да се боре за српске интересе на КиМ.

Ракић је поновио да је лако опозицији да "из кафића" у Београду савјетују Српску листу како треба да се бори за српску дјецу на КиМ и позвао их да дођу са својим породицама да живе на КиМ, а посебно јужно од Ибра, гдје је много теже - па ће можда и прихватити неки од њихових савјета.

Љајић

Потпредсједник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је јуче да је расправа која се у јавности води о учешћу Српске листе у новој косовској влади "потпуно беспредметна и чак и контрапродуктивна".

- Милошевић је деведесетих година хтео да преговара са оним Албанцима које је сам одабрао за преговараче, па смо видели како се то завршило - рекао је Љајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана