Годишњица убиства Зорана Ђинђића: Наручиоци атентата и даље на слободи

Агенције
Годишњица убиства Зорана Ђинђића: Наручиоци атентата и даље на слободи

Београд - У Београду ће данас бити обиљежено 16 година од убиства премијера Србије и лидера Демократске странке Зорана Ђинђића, на кога је пуцано у дворишту зграде Владе Србије.

Због организовања атентата на 40 година затвора осуђен је бивши командант Јединице за специјалне операције, познате као “Црвене беретке” Милорад Улемек Легија, а исту казну добио је и Звездан Јовановић, извршилац убиства и Улемеков замјеник.

Политичка позадина убиства Ђинђића, који је сахрањен у Алеји заслужних грађана у Београду, још није откривена.

Ђинђић је био први премијер Србије послије пада власти Слободана Милошевића 2000. године и доласка демократске опозиције Србије, а Влада коју је предводио била је изабрана 25. јануара 2001. године.

За вријеме његовог мандата покренут је процес демократизације друштва и корјенитих економских и социјалних реформи, а успостављене су везе са западним државама, чији лидери су га изузетно поштовали.

Био је један од оснивача ДС-а у којем је био предсједник Извршног одбора, а од јануара 1994. године до убиства био је предсједник ДС-а.

Ђинђић је био и први, послије 1945. године, некомунистички градоначелник Београда. На ту функцију изабран је у фебруару 1997. године као кандидат коалиције “Заједно”, а смијењен је седам мјесеци касније на захтјев коалиционог партнера Српског покрета обнове.

По традицији, породица и руководство ДС-а, као и пријатељи и поштоваоци положиће вијенце и цвијеће на Ђинђићев гроб.

У дворишту зграде Владе Србије биће такође положени вијенци и цвијеће и одата пошта убијеном премијеру Србије.

Горан Весић, функционер СНС-а и један од најближих сарадника Зорана Ђинђића, истиче да премијер и лидер ДС-а ни шеснаест година послије његовог убиства није заборављен.

- Србија је на путу који је он започео. Своје идеје је платио животом, али нисам сигуран да не би прихватио ту цену само да се његов сан оствари. Говорио је да човек живи док постоји сећање на њега и његово дело - каже Весић.

Косовски чвор

Према ријечима Весића, Ђинђић је још 2001. знао да Србија не може напредовати ако не ријеши косовски чвор.

- Рекао је да не смемо чекати да они створе окружење какво желе. Био је свестан, баш као и Вучић, да се тај проблем мора решити - присјећа се Весић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана