Геније из Њујорка: Лазар Крстић, стручњак с Јејла који би могао бити нови министар финансија Србије!

Телеграф.рс, Информер
Геније из Њујорка: Лазар Крстић, стручњак с Јејла који би могао бити нови министар финансија Србије!

Београд - Двадесетдеветогодишњи Нишлија Лазар Крстић, дипломац престижног америчког Универзитета Јејл, по свему судећи, насљедиће Млађана Динкића у фотељи министра финансија, преноси “Телеграф.рс”.

Ова информација већ је стигла у Ниш, гдје живе родитељи српског генија, али су за његов успјех сазнали у Француској, гдје се налазе на одмору.

Крстићеви професори и пријатељи уопште нису изненађени одлуком Србије да му повјере тако одговорну дужност, јер, како тврде, увек су знали да Лазара чека свијетла будућност.

Будући министар бивши је ученик нишке гимназије “Бора Станковић”.

Његовог разредног старјешину Ватрославку Радовановић, вијест да је Крстићу понуђена министарска фотеља, није нимало изненадила.

- Одувек сам знала да ће Лазар далеко дотерати. Када сам чула да му се нуди министарско место уопште се нисам изненадила, јер он то заслужује. Био је вуковац, сјајан математичар, стално је награђиван, знала сам да је пред њим сјајна каријера. Међутим, иако је веома предан учењу, никада није занемаривао друштвени живот. Пре месец дана је био у Нишу, славили смо десетогодишњицу матуре, а пре повратка у Америку је са својим друговима отишао на море – каже за “Телеграф” бивша разредна српског генијалца.

Крстићев кум Бранислав Недан такође каже да је од њега очекивао велике ствари.

-  Додуше, мислио сам да ће то бити кад буде мало старији, међутим, код њега је све то ишло некако убрзано – искрен је Недан.

Крстић је први пут у Америци боравио 2001. године као учесник “Serbian Youth Leadership” програма, који је спонзорисала америчка влада.

Уписао је Јејл у септембру 2003. као један од хиљаду студената.

Током прве двије године школовања, Лазар је освојио четири награде Департмана за математику, а Универзитет га је наградио путовањима у Мађарску и Њемачку, гдје се бавио економским наукама и учио њемачки језик, поред енглеског и француског, које је већ говорио.

Дипломирао је на математици, етици, економији и политици као један од најбољих студената.

Од 2003. паралелно са студијама Лазар ради у администрацији универзитетског одјељења за развој.

У Америци је са са земљацима основао и Асоцијацију европских студената на Јејлу.

Интересантно је да је Лазар током студија у разговору с новинарима изражавао спремност да се врати у Србију и то за плату од само шест хиљада евра годишње.

Истицао је да иако није задовољан с оним што се дешава у његовој домовини, али на Србију није озлојеђен, иако му је укинула стипендију чим се уписао на Јејл.

Како открива извор листа "Информер", преговори с овим младим стручњаком трају већ неколико дана, а очекује се да ће сљедеће недјеље бити постигнут конкретан договор.

- Вучић је буквално на корак од коначног решења – истакао је саговорник овог београдског дневника, а причу је потврдио и Синиша Мали, савјетник првог потпредсједника Владе Александра Вучића.

Будући српски министар финансија дипломирао је на престижном америчком универзитету Јејл и то математику, економију, етику и политику!

Занимљиво је да се држава својевремено огријешила о овог стручњака, када му је без икаквог разлога Министарство науке укинуло стипендију.

Потом су чак из Владе одбијали и његове студентске молбе за добровољан, бесплатан рад!

Он, ипак, жели да се врати у Србију и није му проблем што би зарађивао десет пута мање новца него у Америци.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана