General Lazarević možda uskoro na slobodi

Srna
General Lazarević možda uskoro na slobodi

Beograd - Haški tribunal donio je odluku da srpski general Vladimir Lazarević, zbog veoma lošeg zdravstvenog stanja, bude pušten na slobodu 3. decembra, nakon dvije trećine izdržane kazne, saznaju "Večernje novosti".

Nekadašnji general Vojske Jugoslavije biće pušten iz humanitarnih razloga, jer boluje od kancera, a imao je i moždane udare.


U porodici Lazarević kažu da još nisu dobili nikakvo obavještenje iz Haga i da nemaju nove informacije u vezi sa generalom. "Očekujemo da bismo neku odluku mogli da dobijemo 3. decembra jer mu tad ističu te dve trećine kazne", rekao je Lazarevićev sin Milan.

On kaže da je desetogodišnji zatvor ostavio velike posljedice po zdravlje njegovog oca, koji je operisan čak sedam puta, i to šest puta u Hagu i jednom u vojnoj bolnici u Nišu.

"Tolike anestezije bi teško podneo i zdrav čovek od 30 godina, a ne on. Ima problema sa moždanom cirkulacijom, sa infarktima mozga, trombom, tumorom na kičmi, tumorom na nozi, oba kolena su mu operisana i teško hoda...", rekao je Milan Lazarević.

Vladimir Lazarević osuđen je u Haškom tribunalu 2009. godine na 15 godina zatvora, ali mu je ta kazna poslije žalbe preinačena na 14 godina robije.

U Hag je otišao dobrovoljno 3. februara 2005. Osuđen je po komandnoj odgovornosti, jer je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine bio komandant Prištinskog korpusa, a potom i komadant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Lazarević kaznu izdržava u zatvoru u Sheveningenu, gdje je pod stalnim nadzorom tamošnjih ljekara. Trebalo je da bude prebačen u zatvor u Poljskoj, ali, zbog konstantnih zdravstvenih problema, to nikada nije učinjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana