General Dučić: Istorija Kosova svuda oko Bondstila

Srna
General Dučić: Istorija Kosova svuda oko Bondstila

Beograd - Novopostavljeni komandant Američkog kontingenta Kfora na Kosovu i Metohiji pukovnik Nik Dučić izjavio je da je za njega privilegija da bude na Kosovu, čija je istorija svuda oko baze "Bondstil".

Dučić je naveo da on, budući da je srpskog porijekla, bolje razumije složenost Kosova na osnovu priča koje su bile dio njegovog odrastanja, poznavanja i čitanja o regiji, praćenja vijesti, pa samim tim i veće svijesti o etničkim i političkim osjetljivostima.

"Kad sam ovde, tragovi koraka koje su moji preci nekad napravili čine mi se nekad neverovatnim. Gde god izađete iz kampa žBondstilž naići ćete na tragove istorije na Kosovu", rekao je Dučić za beogradsku "Politiku".

Srbima koji su se iselili sa Kosova i Metohije i strepe od povratka, Dučić je poručio da "američka ambasada u Prištini pažljivo prati taj proces", te da, oni koji to žele, pokušaju da se vrate i da im se vrati imovina.

"Znam da je u nekim slučajevima veoma traumatično vratiti se i to je lična odluka sa kojom se moraju vječno boriti. Ipak, nadam se da će pokušati", rekao je Dučić.

On je istakao da je njegova i misija KFOR-a da obezbijede sigurnost i sigurno okruženje da bi se stvorili uslovi da se Srbi vrate.

"Čvrsto vjerujem da će osjećaj sigurnosti rasti na svim područjima /samoproglašenog/ Kosova, gdje će moći bezbjedno da se živi. Postoje i izazovi koje treba riješiti, a među njima je i kriminal", rekao je Dučić.

On je napomenuo da je imao početne sastanke sa kolegama na Kosovu i Metohiji i u Srbiji, te da je uspostavio dobre odnose.

Dučić je istakao kako se raduje posjeti Srbiji u kojoj nikad nije bio i gdje bi želio da dovede svoju djecu i suprugu. Posebno bi volio, kaže, da vidi Hram Svetog Save i da ode u BiH, jer mu je djed iz Trebinja.

"Ja sam srpski pravoslavac, kao i moja supruga, čiji je otac došao iz Crne Gore. Krsna slava nam je Sveti Nikola. Moja deca Natalija, Luka i Ivan, a najstariji sin je rođen na Vidovdan, krštena su. Shvatamo značenje tradicije i deo je našeg života. Srpski jezik ne govorim, ali znam neke fraze i pozdrave", ispričao je Dučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana