Fila: Usvajanje zakona o hrvatskim braniteljima imalo bi velike posljedice po Srbe

Srna
Fila: Usvajanje zakona o hrvatskim braniteljima imalo bi velike posljedice po Srbe

Beograd - Usvajanje Zakona o pravima hrvatskih branitelja, u čijem nacrtu su Srbija, Crna Gora i veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj označeni kao agresori, imalo bi velike posljedice po Srbe u ovoj zemlji, ocijenio je advokat Toma Fila.

"Ako bi bio usvojen, zakon bi imao velike posledice po Srbe u Hrvatskoj jer bi mogli da budu maltretirani kao agresori, kao ljudi koji su napadali mirno hrvatsko stanovništvo, rasturali hrvatsku državu", rekao je Fila za "Sputnjik".


On smatra da se prijedlog ovakvog zakona koristi za hrvatske unutrašnjopolitičke potrebe, te da Hrvatska na osnovu njega ne bi mogla da traži nikakvu nadoknadu štete.

Fila podsjeća na to da su Hrvati od početka govorili da nisu mogli da vrše ratne zločine, jer su se "bavili odbrambenim ratom".

"Zato se oni zovu branitelji jer su kao branili Hrvatsku od Srba i Crnogoraca", rekao je Fila.

Što se tiče Srbije, kaže Fila, Hrvati moraju da dokazuju žrtve, iako je milion Srba iseljeno iz Hrvatske. "Srba je bilo 14-15 odsto, a sad ih nema ni pet odsto i svi su na putu da prestanu da budu Srbi", rekao je Fila.

On je naglasio da je ovakav prijedlog zakona politička odluka i da, ako bi se tako poigravali, i Srbija može da donese zakon da je Hrvatska izvršila agresiju na Srbiju ili na Portoriko ili na Mozambik".

Fila podsjeća da Hrvati nikad nisu priznali da su se Srbi iselili bježeći od ustaškog noža i da su ubijani i maltretirani.

"Ne zaboravite da u Hagu nijedan hrvatski političar, niti general, nije osuđen za zločine nad Srbima u Hrvatskoj. Svi Hrvati koji su osuđeni, osuđeni su za BiH. Hrvatska je potpuno čista u Hagu. Ispalo je da su Srbi koji su izginuli u Hrvatskoj izvršili verovatno samoubistva. I da su dobrovoljno odšetali do Srbije jer im je bilo dosadno da žive u Hrvatskoj", rekao je Fila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana