Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji

Tanjug
Evropski parlament usvojio Rezoluciju o Srbiji

Brisel - Evropski parlament je ogromnom većinom od 503 glasa “za” usvojio Rezoluciju o Srbiji, kojom se konstatuje napredak zemlje na putu pristupanja EU.

Protiv je bilo 85, a uzdržanih 47 poslanika.

Normalizacija odnosa sa Kosovom ponovo je naznačena kao ključna za dalji napredak Srbije.

Rezolucijom se ukazuje na potrebu jačanja reformi posebno u oblasti vladavine prava.

Rezolucija o Srbiji u osnovi ima izvešataj izvjestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera.

On je ove godine težište stavio na pet oblasti: ekonomski rast, vladavinu prava, medijske slobode, dijalog sa Kosovom i rad Parlamenta Srbije.

Srbija je i ove godne najviše pohvala dobila na račun sprovedenih ekonomskih reformi, jačanja privrednog rasta i makroekonomske stabilnosti.

Naviše pažnje i ovoga puta Evropski parlament dao je oblasti vladavine prva u Srbiji uz konstatciju da je napredak u toj oblasti ključan za cjeleokupni napredak Srbije ka članstvu u EU.

Posebno se instira na nezavisnosti pravosuđa, jačoj borbi protiv korupcije i organzovanog kriminala kao i na obezbeđivanju uslova za medijske slobode i slobodu izražavanja.

Evropski parlament pohvalio je Srbiju za konstruktivne bilateralne odnose u regionu, ali i naznačio važnost normalizacoje odnosa sa Kosovom.

Srbija se poziva na primjenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno insistira na formiranju Zajednice srpskih opština.

Naglašava se važnost ubrznja “nove faze dijaloga” koja se se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova kroz “definisani pravno obavezujući sporazum”, a od Evropske službe za spoljne poslove traži se ocjenjivanje rada obe strane u procesu ispunjavanja obaveza.

Rezolucija o Srbiji ove godine ima istovjetan dio teksta kao i Rezolucija o Kosovu u kome se naglašava “multietničku prioroda i Kosova i Srbije” kao i činjenicu da “etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu”.

“Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Samatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo”, stoji u testu obe Rezolucije.

I ove godine Evropski parlament pozvao je Srbiju da više usklađuje svoju spoljnu i bezbjednosnu politiku sa politikom EU “uključujuči i politiku prema Rusiji”.

Izvjestilac Evropskog paralmenta za Srbiju Dejvid Mekalister je povodom usvajnja Rezolucije o Srbijji poručio da je zemlja napredovala na svom evropskom putu i da postoji široka podrška među evropskim parlamentarnim grupama za put Srbije ka članstvu u Uniji.

“Srbija će se pridružiti EU kada bude spremna, nadam se prije nego kasnije. Ta spremnost zavisi od nastavka reformi i nastavka politike dobrosusjedskih odnosa i pomirenja iako razumijem da nije lak trenutka u odnosima Beograda i Prištine zbog odluka donijetih od strene Prištine”, poručio je Meklaister.

Učestvujući u debati koja je prethodila usvajanju Rezolucije o Srbiji evropski komesar za pregovore o pristupanju Johane Han takođe je označio rješavanje koosvskog pitanja i vladavinu prvava kao ključne na EU putu Srbije.

“Srbija je usvojila važne mere u oblasti vladavine prva i sprovela neophodne institucionalne refome. Ipak kašnjenja se gomilaju u mnogim oblastima, a konkretne rezulatate je teško prikazati”, ocijenio je Johanes Han.

On je pozvao na jači napredak u oblasti reforme pravosuđa, u borbi protiv korupcije, kao i u zaštiti fundamentalnih prava, uključujući i medijske slobode. Evropski komesar je ocijenio da je EU najznačajniji partner Srbije i pozvao vlasti u zemlji da građanima jasnije predstave evropske vrijednosti kao i dobrobiti i obaveze koje proističu iz članstva u EU. Rezolucije Evropskog parlamenta nemaju obavezujući karakter ,ali služe kao važne političke smjernice zemljama koje se nalaze na putu evrointegracija kao i zemljama članicama EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana