Еулекс спречавао истрагу шефа ОВК?

Танјуг
Еулекс спречавао истрагу шефа ОВК?

Приштина - Бивши тужилац Еулекса Маурицио Салустро и бивши шеф мисије Гзавије Де Марнак налазе се под истрагом због мировања истраге против бившег шефа ОВК Азема Суље.

Они су под истрагом и због изјаве агента бивше косовске тајне службе СИК која ту службу инкриминише, преносе приштински медији.

Наиме, прије пет година један наставник географије изашао је на приштински трг и јавно рекао да је дио велике криминалне групе која је, према његовој тврдњи, у име СИК-а, тајне службе блиске Демократској партији Косова Хашима Тачија, убијала људе на Косову.

Његове изјаве су основа три окончана судска процеса и четвртог који убрзо треба да почне. У тим процесима је најмање шесторо људи проглашени кривим и изречено је укупно близу 100 година затвора.

Назим Блаца, како га медији ословљавају, самозвани агент СИК-а, а по његовим ријечима припадник "ескадрона смрти" те службе коју је до 2008. водио Кадри Весели, актуелни замјеник предсједника ДПК, уперио је прст у Азема Суљу, једног од бивших шефова главног стаба ОВК.

Једно судско вијеђе Еулекса у судском процесу познатом као "Блаца 2" донијело је одлуку у којој је речено да је лидер те криминалне групе био Азем Суља, иначе актулени посланик ДПК Тација и високи званичник Тачијеве партије.

Након претходног праћења Ибуша Клокочија, бившег високог званичника Државне безбједности на Косову који је убијен, Назим Блаца је заједно са Фахредином Гашијем, Садиком Абазијем и Спресимом Уком 6. августа 1999. увече у Приштини у хотелу "Викторија" узео малокалибарско орузје типа "шкорпион" са једним возилом у ком је, између осталих, био и Азем Суља, писало је у одлуци судског вијећа.

Констатовано је да је "Суд установио више од основане сумње да је наређење да се убије Адем Салихај (посланик ДСК и бивси замјеник премијера и близак сарадник Ибрахима Ругове) дошло од Азема Суље".

Како је недавно писао "Експрес", на чуђење свих, тужилаштво Еулекса никада није покренуло посебну истрагу против Азема Суље након те одлуке која га инкриминише, већ је чак одлучило да истрага против Суље мирује.

Због оваквог поступка тужиластва Еулекса покренута је истрага против бившег одговорног тужиоца за истрагу ратних злочина унутар Еулекса Мауриција Салустра и Гзавијеа Де Марнака, који је у то вријеме био политички шеф Еулекса.

"Маурицио Салустро и Гзавије Де Марнак се налазе под истрагом везано за мировање истраге против Азема Суље", рекао је за Експрес извор Еулекса.

Та мисија није ту информацију демантовала, додаје приштински лист.

Портпаролка Еулекса Драгана Николић - Соломон није одговорила на питање Еџпреса него је послала "предавање шта значи кривична истрага", наводи тај лист.

Истрага против Азема Суље мировала је до краја октобра 2012. године док су у децембру исте године у судском процесу "Блаца 2" прогласеним кривим и укупно добили 45 година затвора чланови криминалне групе којом је руководио Азем Суља: Садик Абази, Спресим Ука, Назим Блаца, Беким Суља, шабан Суља и Дритон Хајдари.

Они су осуђени за убиства и политичке атентате након рата на Косову.

У судском процесу "Блаца 1" је осуђен само мултимилионер Фахредин Гаши и Спресим Ука. Фахредин Гаши је тада осуђен на 18 година затвора због ратних злочина.

У судском процесу "Блаца 3" је осуђен Назим Блаца за убиство Ибуша Клокочија и сада Блаца је на одслужењу казне у затвору у Дубрави. Блаца је осуђен на четири године затвора.

Са једном одлуком почео је и истражни процес сада већ познат као "Блаца 4" гдје је главни осумњичени посланик и виски званичник ДПК Хашима Тачија, Азем Суља. Уз Суљу кривично се процесуира још девет осумњичених за организовани криминал.

Медији су раније извјестили да је тужилац Специјалног тужилаштва Косова Џонатан Рател спречио истрагу овог новог случаја, не дозволивши да двије тужитељке Еулекса испитају Назима Блацу као главног свједока у том случају.

Азем Суља и његови адвокати до сада нису коментарисали у јавности ову истрагу, док Еулекс није демантовао те информације, преноси Експрес.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана