Ештон: Дачић долази да се опрости са мном

Агенције
Ештон: Дачић долази да се опрости са мном

Брисел - Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић допутоваће сутра у Брисел на опроштајни сусрет са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон.

Ештон је у Луксембургу изјавила да ће се сутра у Бриселу састати с министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем зато што он долази да се опросте.

''Дачић долази да се опорсти са мном'', рекла је новинарима висока представница за спољну и безбједносну политику ЕУ на завршетку министарског засједања ЕУ, јер на положај долази нова висока представница ЕУ.

Ештон је додала да је сигурна да ће Федерика Могерини, наставити да ради с Београдом и Приштином.

Кетрин Ештон од 3. новембра на положају високе представнице ЕУ и потпредседнице Европске комисије треба да замијени садашња шефица италијанске дипломатије Федерика Могерини.

Министар Дачић изјавио је да ће сутра с Ештон разговарати о одржавању за 23. октобар у Београду планиране конференције министара Западног Балкана и високих званичника Европске комисије.

Дачић је рекао и да ће централно питање његове сутрашње посјете бити наставак добре сарадње с новом високом представицом ЕУ Федериком Могерини.

Он је истакао и да је неизвијесно да ли ће се у Београду у четвртак одржати регионални скуп коме би требало да присуствују министри спољних послова, економије и финансија земаља Западног Балкана и представници Европске комисије.

Дачић је указао да је могуће одлагање регионалне конференције, због одлагања посете албанског премијера Едија Раме.

"О томе ћемо разговарати с Бриселом, имајући у виду да је дошло до одлагања посете албанског премијера" , рекао је он.

Главна тема регионалне конференције биће економско управљање, због чега су позвани министри економија или финансија, министри спољних послова земаља региона, а да ће ЕУ представљати комесар за проширење Штефан Филе.

Дачић је нагласио да је то веома значајан скуп и да ће се одржати по Гимних формули, односно неће бити "статусно проблематичних питања", јер би на конференцији требало да учествују и представници Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана