Ердоган 10. октобра у посјети Београду

Срна
Ердоган 10. октобра у посјети Београду

Београд - Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган посјетиће Србију 10. октобра, договорено је током сусрета предсједника Србије Александра Вучића са Ердоганом у Њујорку.

Вучић је рекао да ће то бити потврда великог пријатељства два народа и изразио захвалност турским компанијама које су улагале у најнеразвијенијим мјестима у Србији.


"Наша земља гаји искрено пријатељство према турском народу и ми данас имамо прилику да започнемо нови процес у нашим односима", навео је Вучић.

Вучић и Ердоган су на маргинама засједања Генералне скупштине УН разговарали о односима двије земље, економској сарадњи и предстојећој посјети турског предсједника Србији, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Ердоган је нагласио да су односи Србије и Турске веома важни за мир и стабилност Балкана.

"Србија је кључна земља на Балкану за очување мира и стабилности и зато смо увијек подржавали ваш европски пут", рекао је предсједник Турске.

Он је истакао да је неопходно радити на јачању економских односа и трговинске размјене, која је, како каже, прошле године износила 800 милиона долара, а у првих шест мјесеци ове године 539 милиона долара.

"Заједнички циљ треба да буде милијарду долара и ја подржавам наше инвеститоре да што више улажу у Србију", додао је Ердоган.

Он је рекао да би током његове посјете Србији требало потписати уговор о слободној трговини између ове двије земље.

Саговорници су разговарали и о инфраструктурним пројектима, за које је турска страна заинтересована, као што су аеродром Краљево, ауто-пут Тутин-Нови Пазар-Сјеница и ауто-пут Београд-Сарајево.

Они су се сагласили да је туризам веома важан сегмент у развоју економских односа и да је неопходно радити на повећању броја туриста у обје земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана